Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Geluk is besmettelijk, depressie niet’

1 september 2015 - Geplaatst onder: Depressie

Het hebben van vrienden met een depressie heeft geen invloed op de geestelijke gezondheid van anderen. Zo blijkt uit een studie onder Amerikaanse middelbare scholieren. Het hebben van vrienden speelt juist een belangrijke rol bij het herstellen van een depressie of zelfs het voorkomen ervan bij tieners.

De bevindingen komen uit een studie waarin onderzocht is hoe tieners in een groep elkaars stemming beïnvloeden. Hiervoor creëerden onderzoekers van de Universiteit van Warwick een wiskundig model om vast te stellen of een depressie verspreidt zich van vriend naar vriend. Het artikel met de onderzoeksresultaten, getiteld Het verspreiden van een gezonde sfeer in adolescente sociale netwerken, is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Verminderd risico
Professor Frances Griffiths, hoofd sociale wetenschappen en systemen in de gezondheidszorg aan de Universiteit van Warwick zegt over de uitkomst: “Depressie is een groot probleem voor de volksgezondheid wereldwijd. Maar het goede nieuws is dat we hebben geconstateerd dat een gezonde stemming onder vrienden is gekoppeld met een aanzienlijk verminderd risico op het ontwikkelen en een verhoogde kans op het herstellen van een depressie.”

Hij vervolgt: “Onze resultaten bieden implicaties voor het verbeteren van adolescente stemming. In het bijzonder stellen zij de hypothese dat het aanmoedigen van vriendschap tussen jongeren zowel de incidentie en prevalentie van depressie bij jongeren terug kan dringen.”

Elkaars stemming beïnvloeden
De onderzoekers gebruikten gegevens van de National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health om meer dan 2000 jongeren in een netwerk van Amerikaanse middelbare scholieren te bekijken. Ze onderzochten hoe hun stemming elkaar beïnvloedt door het verspreiden van verschillende stemmingen zoals ook infectieziekten voor onderzoek verspreid worden.

Individuen werden geclassificeerd met depressieve symptomen (lage gemoedstoestand) of niet depressief (gezonde gemoedstoestand) volgens een score die is geassocieerd met een klinische diagnose van depressie. Het team constateerde dat depressie zich niet verspreid.

50 procent minder kans op depressie
Het hebben van genoeg vrienden met een gezonde gemoedstoestand vermindert de kans op het ontwikkelen van een depressie met 50 procent. Bovendien verdubbelt een netwerk van vrienden de kans op terugdringen van een depressie gedurende 6 tot 12 maanden. Het wiskundige model suggereert dat adolescenten die vijf of meer geestelijk gezonde vrienden hebben, de helft minder kans lopen om depressief te worden in vergelijking met tieners zonder gezonde vrienden.

En tieners met tien mentaal gezonde vrienden hebben dubbel zoveel kans om te genezen van hun depressie dan leeftijdsgenoten met slechts drie gezonde vrienden.

Lees meer over dit onderzoek:
Happiness is Contagious, Depression is Not


Tags: