Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Gedragsactivatie net zo effectief bij behandelen depressies’

27 juli 2016 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Gedragsactivatie is net zo effectief als cognitieve gedragstherapie voor het behandelen van een depressie bij volwassenen. Ondanks dat deze behandelmethode eenvoudiger, goedkoper en makkelijker toe te passen is, ervaren patiënten net zo veel verbetering.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Exeter in Groot Brittannië.

Gedragsactivatie

Het doel van gedragsactivatie is het veranderen van de houding van patiënten met een depressie. ‘De therapie helpt mensen om te leren een verband te leggen tussen hun gedrag en hun humeur. Artsen helpen hen om positieve situaties in hun leven te kunnen vinden en te beleven’, legt onderzoeker David Richards uit. De therapie leert patiënten bovendien beter om te gaan met lastige gedragseigenschappen.

Cognitieve gedragstherapie

Tijdens cognitieve gedragstherapie onderzoekt de patiënt samen met zijn of haar therapeut bepaalde denkgewoonten. Vervolgens proberen ze samen om de gedachten waarvan de patiënt negatieve gevoelens krijgt om te zetten naar behulpzame gedachten.

Twee groepen

Aan het onderzoek deden 440 volwassenen mee. Ieder van hen was ernstig depressief. Een deel van de patiënten kreeg gedurende een jaar cognitieve gedragstherapie. Het andere deel werd behandeld met gedragsactivatie. Beide groepen ondervonden evenveel vooruitgang.

Kortere wachtlijsten

Volgens het onderzoek is gedragsactivatie 20 procent goedkoper dan het veel complexere cognitieve gedragstherapie. Daarnaast zijn er meer artsen die deze behandeling kunnen geven. Als deze methode vaker wordt toegepast, zouden de wachtlijsten voor de behandeling van depressies veel korter kunnen zijn.


Tags: