Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Gebruik van bepaalde antidepressiva kan bloeddruk verhogen

19 mei 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(www.nesda.nl) – Mensen met een depressie of angststoornis hebben op zich niet meer risico op een hoge bloeddruk dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Maar dat verandert als zij bepaalde antidepressiva gebruiken. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het promotie-onderzoek van NESDA-onderzoeker Carmilla Licht.

Er wordt veel onderzoek gedaan om uit te vinden waarom mensen met een depressie en of angststoornis ook vaak hart- en vaataandoeningen hebben. Een mogelijk verklaring is dat de continue stress en spanning, die mensen met een depressie en of angststoornis ondervinden, het hart zwaar belast wordt. Hierdoor kan het autonome zenuwstelsel (dat deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor alle automatische processen in het lichaam, zoals de ademhaling, zweetproductie, hartslag en de spijsvertering) slecht gaan functioneren of stijgt de bloeddruk. Een ontregeld autonoom zenuwstelsel en een hoge bloeddruk zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen.

Recent onderzoek heeft echter aangetoond, dat niet alle mensen met een depressie en/of angststoornis een ontregeld autonoom zenuwstelsel hadden, maar voornamelijk die mensen die antidepressiva gebruiken. Mogelijk worden de effect op het hart dus door het gebruik van antidepressiva veroorzaakt en niet door de depressie of angststoornis zelf.

Uit het onderzoek van Licht bleek dat depressieve patiënten die geen antidepressiva gebruikten een lagere bloeddruk hadden vergeleken met de controle personen en minder vaak hypertensie hadden. Echter, de mensen die bepaalde antidepressiva (tricyclische antidepressiva en noradrenerg/serotonerg-werkende antidepressiva) gebruikten hadden een hogere bloeddruk dan de controles en meer kans op hypertensie. Angstige mensen en patiënten die serotonerge antidepressiva gebruikten hadden een bloeddruk vergelijkbaar met die van de gezonde mensen.

Samenvattend toont dit onderzoek aan dat depressieve of angstige mensen die bepaalde antidepressiva gebruiken een hogere bloeddruk en meer kans op hypertensie hebben dan gezonde mensen, terwijl depressieve mensen die geen antidepressiva gebruiken een lagere bloeddruk en minder kans op hypertensie hebben. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de verhoogde bloeddruk echt (alleen) door de antidepressivagebruik wordt veroorzaakt en of het effect omkeerbaar is.


Tags: