Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Film over worsteling met zelfmoordgedachte

7 september 2015 - Geplaatst onder: Suïcide

De Nederlandse film Strohalm volgt vier mensen – die ogenschijnlijk normaal functioneren – over hun worsteling met zelfmoordgedachten. De film gaat 10 september in Amsterdam in première, op Wereld Suïcide Preventie Dag. Later dit jaar komt de film op tv. Met de film moet het taboe praten over suïcide doorbroken worden. 

“We hebben nooit iets aan hem gemerkt.” Als iemand zelfmoord pleegt, komt dat voor de omgeving vaak als een grote schok. Over het onderwerp praten, is en blijft een taboe. 

In de film worden vrijwilligers van 113Online voorbereid op het werk bij de hulplijn. “Het onderwerp zelfmoord moet bespreekbaar zijn”, zegt directeur Jan Mokkenstorm. “En het moet zeker niet geromantiseerd worden.” Praten kan levensreddend zijn, maakt de film duidelijk. 

Positieve ervaringen van mensen die geholpen worden bij hun worsteling, zorgen voor een preventief effect. Dat wordt het zogenoemde ‘Papageno-effect’ genoemd, naar de vogelvanger uit de opera Die Zauberflöte van Mozart die zijn problemen overwint en gelukkig wordt. 

Een oorzaak van de toename is niet bekend. Dat zou de crisis kunnen zijn, of bezuinigingen in de zorg, maar direct bewijs daarvoor is er niet.  – See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id23629-film-wil-taboe-praten-over-sucide-doorbreken.html#sthash.dcLOzx2d.dpuf

Het aantal zelfmoorden is de afgelopen jaren ieder jaar gestegen in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakten in 2013 1854 mensen een einde aan hun leven. Het aantal hulpvragen bij 113Online stijgt ook ieder jaar, in 2014 waren er ruim 40.000 contactmomenten.


Tags: