Skip to main content

Europees initiatief om mentale gezondheidszorg te verbeteren

Ongeveer één op zes Europeanen had in 2016 mentale gezondheidsproblemen. Dat komt neer op 84 miljoen mensen. Dit aantal neemt alleen maar toe en de coronacrisis heeft deze problematiek onmiskenbaar verergerd. Er zijn plannen om op Europees niveau de krachten te bundelen. Het idee is om kennis uit te wisselen over de mentale gezondheidszorg. De ‘Joint Action on Implementation of Best Practices in the area of Mental Health’ (JA ImpleMENTAL) bestaat uit vertegenwoordigers van 21 Europese landen. Zij willen samen een netwerk opzetten op het gebied van mentale gezondheidszorg. De eerste meeting vond plaats op 23 en 24 november.

Beleidsplannen EU-landen

Mentale gezondheidsproblemen vormen een grote uitdaging voor publieke gezondheid in heel Europa. Veel EU-landen hebben weliswaar een beleidsplan hoe om te gaan met mentale gezondheidsproblemen. Ook zijn er diverse organisaties die bijdragen, maar dit kan veel beter. Daarnaast is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor mentale gezondheidsbevordering en preventie van mentale problematiek.

Gebundelde krachten

JA ImpleMENTAL wordt gefinancierd door het derde gezondheidsprogramma van de Europese Unie, en zal drie jaar lopen. Het project richt zich op het duurzaam implementeren van twee succesvoorbeelden in Europa. Zoals: de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg naar Belgisch voorbeeld en een integrale suïcidepreventie aanpak uit Oostenrijk. Het doel is om de voordelen van deze twee praktijkvoorbeelden te implementeren in de landen die deelnemen aan JA ImpleMENTAL.

Bron: Trimbos Instituut

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl