Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Effect antidepressiva bij angststoornis overschat’

15 april 2015 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden, Depressie

De werkzaamheid van antidepressiva (SSRI’s) bij de behandeling van angststoornissen wordt te positief ingeschat. Dit blijkt uit onderzoek van Annelieke Roest van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Roest vergeleek voor het onderzoek rapporten van de Amerikaanse Geneesmiddelenautoriteit met wetenschappelijke artikelen. Van alle wetenschappelijke publicaties over antidepressiva bij een angststoornis, geeft 96 procent aan dat de werking positief is. Als gekeken wordt naar alle onderzoeken, ook degene die niet gepubliceerd zijn, valt 72 procent positief uit.

Resultaten aangepast
Als conclusie stelt Roest dat wetenschappers te positieve resultaten naar buiten brengen. Positieve studies bleken meer kans te hebben om gepubliceerd te worden terwijl studies zonder positief resultaat in sommige gevallen publicatie misliepen. En van een deel dat wel in wetenschappelijke tijdschriften verscheen, werden de resultaten aangepast. Tot slot zijn er ook studies gevonden waarin uiteindelijk een andere methode gebruikt werd om het resultaat te meten dan van tevoren was gemeld.

De medicijnen werken wel, zegt Roest, maar niet zo goed als wordt gedacht.

Lees meer op de website van de NOS:
Werking antidepressvia tegen angst te positief ingeschat

Lees het wetenschappelijke artikel in JAMA Psychiatry (in Engels):
Reporting Bias in Clinical Trials Investigating the Efficacy of Second-Generation Antidepressants in the Treatment of Anxiety Disorders


Tags: