Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Eerste Hulp Bij Suïcide moet verplicht worden’

13 december 2018 - Geplaatst onder: Suïcide

Waarom is Eerste Hulp Bij Suïcide nog steeds geen verplicht vak voor alle hulpverleners? Dat vraagt vertrekkend hoogleraar Ad Kerkhof zich af. Aan Advalvas, het onafhankelijk platform van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt hij zijn gedachte hierachter.

Eigenlijk, vindt hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie Ad Kerkhof, zou iedereen met die in de zorgsector werkt een verplichte cursus Eerste Hulp Bij Suïcidaliteit moeten doen. Want niet alleen psychologen hebben met mensen met een doodswens te maken.

Vijandige houding

“Ik hoor vaak dat verpleegkundigen en medici een afwijzende en soms zelfs vijandige houding hebben ten opzichte van patiënten die een suïcidepoging hebben gedaan. Zelfs psychologen kunnen er niet altijd mee omgaan. Die vinden dat een patiënt met suïcidegedachten naar de psychiater moet. Vervolgens loopt die tegen een wachtlijst aan. En zo staat iemand die acuut en dringend hulp nodig heeft in de kou.”

Vooroordelen

Ook bij zijn eigen vakgenoten hoort hij regelmatig ‘middeleeuwse vooroordelen’. “Bijvoorbeeld dat je niet met patiënten over zelfdoding moet praten. Dan zou je ze maar op ideeën brengen. Terwijl je juist met mensen hierover moet spreken.”

Hij is tevreden dat hij zijn eigen faculteit beter heeft kunnen achterlaten. “Hier op de VU heb ik het een beetje voor elkaar. Studenten krijgen bijvoorbeeld bij het vak gespreksvaardigheden aandacht voor suïcidale gedachten.” Maar het kan altijd beter natuurlijk.

Lees het hele artikel online op advalvas.vu.nl 


Tags: