Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Regionaal project Suïcide Preventie Noord Brabant: eerste hulp voor suïcidale mensen

12 december 2016 - Geplaatst onder: Suïcide

De provincie Noord-Brabant is voor het tweede jaar op rij de nummer twee van Nederland in de lijst van het CBS van zelfdodingen, met 312 zelfdodingen in 2015. Alleen Groningen staat hoger op de lijst. Christina van der Feltz-Cornelis, hoogleraar sociale psychiatrie aan Tilburg University, is daarom initiatiefnemer van het regionaal project Suïcide Preventie Noord Brabant.

Met dit initiatief wil Van der Feltz-Cornelis een platform creëren waardoor zorgverleners beter kunnen communiceren en informatie uit kunnen wisselen over mensen met suïcidale gedachten.

“Door de decentralisatie van de zorg voor jeugdigen is het merendeel van de verantwoordelijkheden bij de gemeenten terecht gekomen. En sommige van deze gemeenten leggen hun prioriteiten ergens anders.” Hierdoor vallen bepaalde jeugdigen in een zwart gat zonder contact met zorginstanties terwijl zij wel hulp nodig hebben. Anderen komen op een lange wachtlijst te staan.

“Lang wachten is funest als het gaat om iemand met suïcidale gedachten”, zegt de psychiater. Vooral onder mannen tussen de 20 en 30 jaar is het aantal zelfdodingen flink gestegen.

Lees meer over dit initiatief.

 

Bron: Tilburg University