Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Duizenden demonstranten tegen bezuinigingen ggz

29 juni 2011 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Dwangstoornissen, Overig

(Nu.nl) – Duizenden mensen demonstreren woensdagmiddag op het Haagse Malieveld tegen de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De ggz biedt zorg in psychiatrische instellingen, maar ook aan mensen met psychische problemen die thuis wonen. De demonstranten zijn vooral boos over eigen bijdragen die mensen met psychische- en psychiatrische problemen moeten gaan betalen voor hulp. Veel instellingen voorspellen dat bijvoorbeeld daklozen met psychische problemen zullen afhaken. De kans is groot dat ze meer overlast gaan veroorzaken.

Schippers
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat woensdag ook spreken tijdens de demonstratie. Aan haar de ondankbare taak om aan de demonstranten uit te leggen waarom de bezuinigingen van 600 miljoen in de geestelijke gezondheidszorg noodzakelijk zijn. Mede door de staking in het openbaar vervoer in de drie grootste steden, die ook woensdag werd gehouden, hebben zorgorganisaties bussen gehuurd om de demonstranten vanuit het hele land naar Den Haag te brengen. De organisatie heeft het over ”minstens 170 bussen’’.

PvdA
“Zorg dat mensen met geestelijke problemen niet in een instelling, maar meer aan huis intensieve hulp kunnen krijgen. Door sneller hulp te bieden wordt voorkomen dat de problemen verergeren en dat scheelt weer in de kosten.” Dat is de kern van het alternatieve plan dat de PvdA woensdag heeft gepresenteerd voor de bezuinigingen van 600 miljoen euro die de minister wil doorvoeren.

Niet lekker
De manier waarop zit Lea Bouwmeester niet lekker: ”Wie nu uit een instelling op eigen benen komt te staan, krijgt te maken met een eigen bijdrage van 600 euro. Dat is een drempel om hulp te zoeken.”

Bekijk de video


Tags: