Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Doe even normaal: afleveringen over Depressie en Angst

26 augustus 2014 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

(Doe even normaal) – Doe even Normaal is een nieuwe 10-delige serie over psychiatrische aandoeningen. Presentator Johan Overdevest geeft samen met psychiater Robert Schoevers inzicht in een aantal van deze aandoeningen. Zo laten ze zien wat voor emotionele impact bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis of een psychose kan hebben, maar ook wat je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Johan Overdevest portretteert in de serie mensen met onder meer psychoses, depressie, PTSS, autisme, borderline, schizofrenie, bipolaire- en angststoornissen.

Robert Schoevers, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt in elke uitzending over de aandoening en over de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling ervan.

Aflevering 6: Depressie

Een gebrek aan energie hebben, geen eetlust, slecht slapen, dagen lang je bed niet uit kunnen komen. Iedereen is wel eens een beetje somber. Maar wanneer ben je nou echt depressief?  Trudy kreeg na een ernstig verlies op haar 32e voor het eerst een depressie. Soms is ze bang dat ze het gevecht ertegen zal verliezen.

Bij Selma begonnen de depressies al op heel jonge leeftijd. Haar leven is er aanzienlijk door beïnvloed. Inmiddels kan ze met behulp van behandeling weer vorm aan haar leven geven.

Aflevering 7: Angst

Iedereen is wel eens bang en dat is goed. Angst is nuttig om je te beschermen tegen pijn of gevaar. Maar wat kun je doen als die angst oncontroleerbaar wordt en je jarenlang de straat niet meer op durft?

Vijf jaar lang beheersten paniekaanvallen Sannes leven. Ze durfde de straat niet meer op en kon haar studie verpleegkunde niet afmaken. Inmiddels is ze in behandeling en gaat het veel beter.

Wybe worstelde met steeds erger wordende angsten en paniekaanvallen en moest stoppen met zijn baan. Uiteindelijk is hij in behandeling gegaan in een kliniek voor angststoornissen.


Tags: