Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Diepe hersenstimulatie helpt tegen depressie

5 januari 2012 - Geplaatst onder: Depressie

(Nu.nl) – Dat beschrijft een team van Amerikaanse artsen in Archives of General Psychiatry. Bij diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) wordt er met een operatie een pacemaker in de hersenen gezet. Zo’n pacemaker is een apparaat waarmee elektrische pulsen met een hoge frequentie verzonden kunnen worden naar delen van de hersenen die betrokken zijn bij bepaalde afwijkingen.

Het afgelopen decennium heeft de Amerikaanse medicijnautoriteit, de FDA, het gebruik van DBS goedgekeurd voor de behandeling van onder andere tremoren, de ziekte van Parkinson en chronische pijn. Bovendien zijn er veelbelovende resultaten met behandeling van het Tourettesyndroom en autisme.

Nu blijkt de techniek ook te helpen bij patiënten met een unipolaire (‘gewone’) en een bipolaire (manische) depressie. De onderzoekers behandelden zeventien patiënten waarbij bij een deel het apparaat aan stond terwijl het bij het andere deel uit bleef. Patiënten kunnen niet merken in welke stand het apparaat staat. 

Na twee jaar bleek er dat de aangroep een significante verbetering liet zijn in zowel reductie van depressiesymptomen als in het functioneren als persoon. Ook vond er na het stopzetten van de behandeling weinig terugval plaats. Bovendien waren er nauwelijks bijwerkingen in de vorm van bijvoorbeeld hallucinaties, een probleem dat DBS nog wel eens wil hebben.

De onderzoekers proberen nu de behandeling te optimaliseren, bijvoorbeeld door DBS te combineren met behandelingen om terugkeer in de samenleving te stimuleren en vergemakkelijken.


Tags: