Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressieve stemming daalt door mindfulness-training

27 april 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(psy.nl) – De depressieve stemming van mensen met een depressieverleden daalt na het volgen van een mindfulness-training. Daarmee lijkt Mindfulness based cognitive therapy een nieuwe methode om terugval bij depressie te voorkomen.

Dat zegt Erik Jansen die onderzoek deed naar de mindfulness-training van Riagg Amersfoort. Mindfulness based cognitive therapy (MBCT) is een combinatie van aandachttraining en cognitieve therapie met als doel afstand nemen van negatieve gedachten. Het onderzoek is een uitgebreide versie van zijn afstudeeronderzoek. Jansen was tot voor kort student Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht maar is inmiddels zelfstandig onderzoeker.

Training
Voor het onderzoek werden 31 deelnemers gevolgd voor, tijdens en na een training van acht wekelijkse bijeenkomsten. Het onderzoek kende geen controlegroep maar wel een wachtlijstcontrolegroep. Bij een kwart van de deelnemers werd acht weken voor het begin van de training een meting gedaan. In die periode veranderde er niks maar na de training scoorden ze positief op erkende vragenlijsten op onder andere het gebied van depressie, angst, stemming en kwaliteit van leven.

Langdurig effect
Dat geldt voor bijna alle deelnemers zegt Jansen. ‘We zien een significante daling van de depressieve stemming en die houdt op de lange termijn aan, blijkt uit de meting na zes maanden. Ze hebben daarnaast minder last van ruminatie ofwel de focus op de negatieve gedachten. Ook dit heeft een blijvend effect op de lange termijn.’

Deelnemers positief
De deelnemers, hoofdzakelijk vrouwen, gaven de methode gemiddeld een 7,9 als rapportcijfer. Het merendeel van de cursisten gaf aan dat ze de training ontvingen waar ze op hadden gehoopt.
Het is volgens Jansen nog de vraag of depressie zelf kan worden behandeld met mindfulness. ‘Wij hebben onderzocht hoe je een depressieve episode kan voorkomen omdat de terugval bij depressie ongelooflijk hoog is. Of je de depressie zelf kan verhelpen is een interessante discussie, maar dat is niet onderzocht in deze studie.’

Populair
De onderzoeker merkt dat de populariteit van mindfulness toeneemt. ‘Je ziet steeds meer mensen die particulier deze trainingen aanbieden en ik hoor steeds vaker van mensen in mijn omgeving die deze training hebben gevolgd. Onlangs was er in Amersfoort een symposium voor de ggz over mindfulness en daar merkte ik dat men er erg open tegenover stond. Zeker omdat er steeds meer onderzoeken zijn die aantonen dat het werkt.’

Down-to-earth
Dat wil niet direct zeggen dat spiritualiteit in opkomst is in de ggz, vindt Jansen. Volgens hem valt het wel mee hoe spiritueel mindfulness is. ‘Ik kan me voorstellen dat mensen bij meditatie meteen aan monniken denken, maar dat beeld klopt niet. Het is eerder een techniek, een andere manier van denken. Ik vind het zelf heel concreet en down-to-earth.’ (BP)


Tags: