Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressief? Doe mee aan het MOMENT-onderzoek

22 maart 2010 - Geplaatst onder: Meedoen onderzoek

(www.moment-onderzoek.nl) – Bent u in het verleden drie keer of vaker depressief geweest, maar op dit moment niet? En gebruikt u al geruime tijd antidepressieve medicatie? Dan kunt u mogelijk aan het onderzoek meedoen!

Meer informatie vindt u op de website www.moment-onderzoek.nl , waar u ook de folder kunt downloaden.  De afdeling psychiatrie van het UMC St Radboud heeft een belangrijke subsidie gekregen van ZonMW Doelmatigheidsonderzoek voor een onderzoek naar terugvalpreventie bij recidiverende depressie. In deze studie wordt de preventieve werkzaamheid van antidepressieve medicatie, mindfulness based cognitieve therapie (MBCT) en de combinatie daarvan, vergeleken. MBCT is een nieuwe behandeling die onder andere bestaat uit meditatieoefeningen. Net als antidepressieve medicatie lijkt het effectief te zijn in het voorkomen van een nieuwe depressie.

Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam, het AMC en de universiteiten van Leiden en Groningen. Daarnaast doen er instellingen voor geestelijke gezondheidszorg mee: GGZ Rivierduinen (GGZ Leiden en GGZ Duin- en Bollenstreek), GGZ in Geest, GGZ Nijmegen, GGZ Noord-Holland-Noord, PsyQ, Parnassia, Symfora Meander en De Gelderse Roos. 


Tags: