Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressie veroorzaker van hartziekten?

7 oktober 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(www.sciencedaily.com) –

Het is al langer bekend dat depressie en hartziekten vaak samen voorkomen. Maar het was tot nu toe nooit duidelijk of de depressie de hartziekte veroorzaakt, of de hartziekte de depressie. Uit een studie op een Amerikaanse universiteit lijkt het antwoord richting het eerste te gaan. De onderzoekers vonden dat depressieve symptomen gerelateerd zijn aan een toename van interleukine-6, een ontstekingseiwit welke hart- en vaataandoeningen voorspelt. De hoeveelheid interleukine-6 was andersom niet gerelateerd aan een latere toename van depressieve symptomen.

De studie wordt in oktober gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity.

Meerdere eerder studies hebben gevonden dat depressie gerelateerd is aan een verhoogde hoeveelheid ontstekingseiwitten. Over oorzaak en gevolg konden deze studies echter nog geen uitspraak doen. Geeft activering van het immuunsysteem een seintje aan de hersenen waardoor stemming en gedrag beïnvloedt worden, of activeert de depressie het immuunsysteem?

De deelnemers aan de studie waren 263 mannen en vrouwen die aan het begin van de studie gezond waren. Aan het begin en zes jaar later werden deze mensen uitgebreid onderzocht zodat de hoeveeheid interleukine-6 en de depressieve symptomen gemeten konen worden. Een ander ontstekingeiwit, c-reactive protein, werd ook gemeten maar hierbij werd geen relatie met depressie gevonden.

De sterkte van het verband tussen depressie en hartziekten is vergelijkbaar met die van meer bekende risicofactoren als roken, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte.

Lees het hele bericht op sciencedaily (Amerikaanse website).


Tags: