Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressie vergoot kans op obesitas

15 maart 2010 - Geplaatst onder: Depressie

(Leids Universitair Medisch Centrum) – Obesitas vergroot de kans op depressie, maar het omgekeerde geldt ook: wie depressief is heeft een grotere kans obees te worden. Dat blijkt uit een meta-analyse onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Archives of General Psychiatry publiceert de resultaten deze maand.

Mensen met obesitas hebben 55 procent meer kans om depressief te worden in vergelijking met mensen met een gezond gewicht. Wie depressief is – en een gezond gewicht heeft – heeft 58 procent meer kans om na verloop van tijd obesitas te ontwikkelen. Een consortium Nederlandse onderzoekers onder leiding van het LUMC berekende dit op basis van een meta-analyse van vijftien langlopende onderzoeken naar de relatie tussen obesitas (BMI groter dan 30) en depressie.

Over het mechanisme achter de link tussen depressie en obesitas bestaan verschillende ideeën. Ontstekingsfactoren die bij obesitas vrijkomen zouden mogelijk ook depressiviteit kunnen veroorzaken. Verder ontregelt obesitas mogelijk de hormonen van de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as). Een verstoorde HPA-as is een bekend verschijnsel bij depressiviteit. Bovendien is obesitas een risicofactor voor het krijgen van type 2 diabetes. De insulineongevoeligheid waarmee dit gepaard gaat, zou kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen, met depressie als gevolg. Ook psychologische factoren kunnen een rol spelen; obesitas kan het gevoel van zelfwaardering aantasten en op die manier depressiviteit in de hand werken. Andersom zou depressiviteit via een ontregeld stresssysteem of ongezonde leefstijl op termijn tot obesitas kunnen leiden.

 


Tags: