Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressie net zo dodelijk als roken

16 december 2009 - Geplaatst onder: Angst

(Medical News Today) – Onderzoekers in Noorwegen en Engeland hebben gevonden dat depressie net zo’n grote risicofactor is om te sterven als roken.

Ze gebruikten hiervoor de gegevens van meer dan 60.000 mensen. Na vier jaar werd gekeken welke mensen waren gestorven en waaraan. Voor rokers en mensen met een depressie was de kans om binnen die vier jaar te overlijden even groot. Opvallend was dat bij een combinatie van depressie met een angststoornis de kans om te overlijden kleiner was dan bij een depressie alleen.

Mensen met veel symptomen van angst zouden van nature kwetsbaarder zijn voor stress en stress kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Je zou dus denken dat ook mensen met angstklachten zouden dus een risicogroep vormen om eerder te overlijden. De onderzoekers redeneren echter dat mensen met angstklachten eerder geneigd zijn om hulp te zoeken voor hun psychische en lichamelijke klachten dan mensen met een depressie. Het hulpzoekgedrag van de mensen zou dus de bepalende factor zijn waarom depressieve mensen vaker overlijden: mensen met en depressie zijn blijkbaar niet altijd goed in staat om op tijd hulp te vragen of te krijgen voor hun lichamelijke klachten.
Een veronderstelling is, dat artsen bij mensen met een depressie eerder geneigd zijn om lichamelijke klachten toe te schrijven aan de depressie, terwijl ze bij mensen met een angststoornis wat verder gaan in hun lichamelijk onderzoek om hen gerust te stellen.

Lees het hele artikel op medicalnewstoday (Amerikaanse website)


Tags: