Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressie heeft bij vrouwen andere oorzaak

4 juni 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(Radboud Universiteit Nijmegen) – Depressies bij vrouwen hebben een andere genetische oorzaak dan bij mannen. Een bepaald gen speelt alleen een rol bij depressies bij mannen. Promovenda Maaike Verhagen concludeert dit in haar proefschrift.

Depressie kan ontstaan door erfelijke factoren, meestal in combinatie met stress en tegenslag. Wat precies de erfelijke factoren zijn, is niet bekend. Depressies komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Uit onderzoek van Maaike Verhagen blijkt dat bij vrouwen depressie een andere genetische oorzaak heeft dan bij mannen.

Ze onderzocht hiervoor de rol van Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Dit is een groeifactor die zorgt voor herstel van het functioneren van zenuwcellen na stress, vooral in de hippocampus. Dit is een gebied in de hersenen dat betrokken is bij emoties en stemming. Verhagen vond dat het BDNF-gen alleen een rol speelt bij depressies in mannen, maar niet bij vrouwen. Dit wijst erop dat depressies bij vrouwen een andere achtergrond hebben dan bij mannen.

Ook keek Verhagen naar genen die betrokken zijn bij neuroticisme. Dit is een persoonlijkheidskenmerk van tobberigheid, bezorgdheid en nervositeit dat het risico op depressie vergroot. Ook hier vond ze enkele aanwijzingen dat andere genen een rol spelen bij neuroticisme bij vrouwen dan bij mannen.

Vervolgonderzoek kan zich verder richten op de oorzaken van de depressie, en tot de ontwikkeling van behandelingen die meer toegespitst zijn op mannen en vrouwen.


Tags: