Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressie kan generaties lang in familie blijven

12 augustus 2016 - Geplaatst onder: Depressie, Nieuws Categorieën

Mensen waarvan de ouders of grootouders een depressie hebben gehad, lopen een groter risico om dit ook te krijgen. Wanneer iemands ouder én grootouder depressief zijn geweest, verdrievoudigd dit zelfs.

Deze conclusie blijkt uit een onderzoek van de Columbia University Medical Center (CUMC) en de New York State Psychiatric Institute (NYSPI). De deelnemers bestonden uit 251 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar, alsmede hun ouders en grootouders.

Twee tot drie keer meer kans

Vergeleken met jonge mensen wiens ouders niet waren gediagnosticeerd met depressie, hadden jongeren wiens ouders wel met zware depressiviteit hadden gekampt twee keer zoveel kans om dezelfde klachten te krijgen. Ze liepen daarnaast meer risico op het ontwikkelen van een verslaving, dwangstoornissen, slecht functioneren en op zelfmoordgedachten en –pogingen. De kans op depressie tot slot verdrievoudigde wanneer zowel een ouder als grootouder in het verleden depressief was geweest.

Nuance is belangrijk

De uitkomst van het onderzoek vraagt volgens Dr. Jeffrey Borenstein, president en CEO van het Brain & Behavior Research Foundation in New York, wel om enige nuance. ‘Biologische aanleg vergroot het risico op een depressie. Dat hoeft echter niet te betekenen dat iemand ook daadwerkelijk depressief wordt.’ Volgens Borenstein is de les die we uit dit onderzoek moeten halen dat het belangrijk is dat mensen hun familiegeschiedenis kennen. Diegenen waarbij depressie in de familie voorkomt, moeten bovendien direct hulp zoeken als ze symptomen ervaren die hieraan gelinkt kunnen worden.

Generaties in kaart

Dr. Victor Fornari is hoofd van de afdeling voor adolescentenpsychiatrie in het Zucker Hillside Hospital in Glen Oaks, New York. Ook hij bestempelt de uitkomst van het onderzoek als belangrijk. Het is namelijk de eerste keer dat bij een dergelijk wetenschappelijk onderzoek uitkomst is geleverd op basis van een-op-een-interviews met verschillende generaties. Vroegtijdig ingrijpen kan een depressie voorkomen en/of verhelpen. Daarom benadrukt Fornari net als Dr. Borenstein het belang van het in kaart brengen van de familiegeschiedenis van depressies.


Tags: