Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

‘Depressie doorgegeven van moeder op dochter’

12 februari 2016 - Geplaatst onder: Depressie

Depressie lijkt te worden doorgegeven van moeders op dochters, ontdekten onderzoekers die zochten naar overeenkomsten in de hersenstructuur van verschillende generaties. Het Amerikaanse onderzoek werd gepubliceerd in the Journal of Neuroscience.

Ongeveer 8% van de Amerikaanse bevolking ouder dan twaalf jaar wordt getroffen door een depressie. Eerdere studies gaven al aan dat depressie veelvuldig zowel moeders als hun dochters treft. Dierproeven die in het verleden werden uitgevoerd toonden aan dat als bij  moeders stress optreedt tijdens de zwangerschap, dit met een grotere waarschijnlijkheid te zien zal zijn in de hersenstructuur van dochters – meer dan dat bij zonen het geval zou zijn.

Emoties

Deze stress is waargenomen in het corticolimbisch systeem, dat het beoordelen van gevaar als taak heeft. Het is ook het gebied in de hersenen waar emoties worden verwerkt en geregeld. Het omvat de hippocampus, de amygdala, de anterior cingularis cortex en de ventromediale prefrontale cortex. Stemmingsstoornissen zoals depressie, angst en stress veranderen de structuur van dit systeem. Deze structurele verandering wordt meer waarschijnlijk doorgegeven van moeders op dochters dan van vaders op dochters en lijkt meer effect te hebben op dochters dan op zonen.

Ouders en kinderen

Onderzoekers van the University of California-San Francisco (UCSF), onder leiding van Dr. Fumiko Hoeft, universitair hoofddocent psychiatrie, bestudeerde 35 gezinnen. Vooral de grijze massa in het cortocolimbisch systeem van ouders en hun kinderen werd gemeten. Hiervoor werd gebruik gemaakt van niet-invasieve magnetische resonantie beeldvorming (MRI). De resultaten toonden veel meer gelijkenis in de cortocolymbische systemen van moeders en dochters dan werd gezien tussen moeders en zonen, vaders en zonen of vaders en dochters.

Moeders niet verantwoordelijk

Dr. Hoeft benadrukt dat dit niet betekent dat moeders verantwoordelijk zijn voor depressie bij hun dochters, integendeel. Ze zegt: “Veel factoren spelen een rol bij depressie: genen die niet afkomstig zijn van de moeder, de sociale omgeving en het opdoen van levenservaringen, om er maar drie te noemen. De overdracht van moeder op dochter is slechts een deel van het geheel. Maar dit onderzoekt opent een belangrijke deur naar verder onderzoek naar de rol van intergenerationele overdrachtsprocessen in het menselijke brein.”
Dit is de eerste keer dat MRI op deze manier voor onderzoek ingezet werd. Dr. Hoeft is van mening dat de tool kan worden gebruikt om zowel depressie als andere neuro psychiatrische aandoeningen te onderzoeken, zoals autisme, angst, schizofrenie en dyslexie.

Meer lezen over de inzet van MRI bij andere vormen van ( genetisch) hersenonderzoek.


Tags: