Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Depressie bij ouderen anders dan bij jongeren

3 juni 2015 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

Twintig procent van de ouderen heeft een lichte depressie. En twee tot drie procent zelfs een ernstige. Dat blijkt uit cijfers van PsyQ, het landelijk opererend netwerk en samenwerkingsverband van de ggz-instellingen.

Oorzaak van een depressie bij ouderen is de ‘derde’ levensfase. De kinderen het huis uit, grootouder worden, minder gaan werken, met pensioen gaan. En daarbij nog de lichamelijke ongemakken en kwalen.

Lusteloos en gelaten
Een depressie bij ouderen uit zich volgens PsyQ wel op een andere manier dan bij bijvoorbeeld jongeren. Depressieve ouderen hebben geen last van extreme somberheid en het gevoel van binnen dood of leeg te zijn, maar zij gedragen zich eerder lusteloos en gelaten. De klachten die zij ervaren worden vaak aan de leeftijd toegeschreven. Het is volgens PsyQ jammer dat zo vaak (gekscherend) gezegd wordt dat ouderdom met gebreken komt. Het is geen logisch gevolg van het ouder worden om somber te zijn.

Omdat de klachten soms worden weggewimpeld, wordt een depressie vaak niet (tijdig) herkend. Depressieve klachten bij ouderen blijven dan te lang onbehandeld. Jammer vindt PsyQ, want ouderen kunnen net zo goed herstellen van een depressie als jong volwassenen.

Veranderingen
Men spreekt van een depressie als je meer dan twee weken erg somber of neerslachtig bent. Veel voorkomende klachten bij ouderen zijn onder andere: vaak piekeren, slaapproblemen, slecht eten, vermoeidheid, vergeetachtigheid en lichamelijke klachten zoals onverklaarbare pijn, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst, hoofd- en rugpijn.

Het kan samenhangen met de positie en situatie waarin de oudere leeft of met een slechte lichamelijke toestand. Over het algemeen zijn hierin veranderingen aan te brengen. Vaak is dit probleem met een gezond eet- slaap- en bewegingspatroon, medicijnen en andere vormen van therapie te verhelpen.


Tags: