Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Deelnemers gezocht voor een wereldwijd hersenscan-onderzoek naar de onderliggende hersenmechanismen bij obsessieve-compulsieve stoornis

24 februari 2021 - Geplaatst onder: Dwangstoornissen, Meedoen onderzoek

Obsessieve-compulsieve stoornis wordt ook wel OCD of dwangstoornis genoemd. De symptomen van OCD zien er wereldwijd ongeveer hetzelfde uit. Zo worden wereldwijd dezelfde kernsymptomen gezien: de obsessies (dwanggedachten) en compulsies (dwanghandelingen). De individuele variatie in de uitingsvorm van de aandoening is echter groot, bijvoorbeeld wat betreft de inhoud of vorm van specifieke gedachten en handelingen, leeftijd van ontstaan en bijkomende problemen zoals somberheid en angst.

In dit nieuwe onderzoek gaan we in een grote groep patiënten verspreid over de wereld testen hoe betrouwbaar die relatie tussen het klinische beeld en hersenkenmerken is vast te stellen. Dit is een samenwerking tussen gerenommeerde OCD-experts in Nederland, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, India en Brazilië.

Wat houdt het onderzoek in?

Voor het Nederlandse deel van het onderzoek zijn we op zoek naar 50 mensen met OCD tussen de 18 en 50 jaar die in de laatste zes weken geen medicatie hebben gebruikt en geen cognitieve gedragstherapie gehad hebben. Aan de deelnemers zullen we ook vragen of er eventueel een broer of zus zonder OCD beschikbaar is voor deelname, omdat de overeenkomsten en verschillen tussen patiënten en hun broers/zussen ons veel kan leren over beschermende hersenprocessen die mogelijk ingezet kunnen worden in de behandeling van patiënten.

Globaal ziet het onderzoek er als volgt uit:

• Psychiatrisch onderzoek (verdeeld over twee dagen van elk 3 uur): Tijdens deze gesprekken wordt o.a. gevraagd naar de aanwezigheid en ernst van OCD symptomen, angst en somberheid.
• Neuropsychologisch onderzoek (dag 3): hierbij zult u geheugentaken en concentratieopdrachten uitvoeren (3 uur)
• Hersenscan onderzoek (dag 3): Om de structuur en functie van de hersenen vast te leggen (50 minuten).

Waarom meedoen aan dit onderzoek?

Uw deelname aan dit onderzoek heeft geen directe voordelen voor u als individu. Uw eventuele deelname is echter wel heel belangrijk voor kennisontwikkeling over OCD. U levert zo een bijdrage aan onderzoek naar mogelijk nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van OCD, waardoor mogelijk mensen met OCD in de toekomst beter geholpen kunnen worden.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een deelnamevergoeding van €50,-.
Daarnaast krijgt u eventuele reis- en parkeerkosten vergoed.

Het onderzoek zal plaatsvinden op de locaties:

• GGZinGeest (testonderzoek) en VU medisch centrum te Amsterdam (MRI onderzoek)

Heeft u interesse?

Als u zich wilt aanmelden voor dit onderzoek,  kunt u contact opnemen via de contactpagina van de website van het onderzoek: https://www.ocd-hersenonderzoek.nl/contact.php of
e-mail: ocd-hersenonderzoek@vumc.nl.

Meer informatie over de studie en de betrokken onderzoekers kunt u vinden op: www.ocd-hersenonderzoek.nl.

v.l.n.r. Odile van den Heuvel (hoofdonderzoeker), Niels de Joode (uitvoerend onderzoeker) en Ton van Balkom (betrokken psychiater)

Overige Nederlandse projectleden:

Dr. N.M. Batelaan, psychiater

Dr. C. Vriend, neurowetenschapper

Dr. P.J.W. Pouwels, MRI-fysicus

Drs. M. Eikelenboom, data manager

Dit onderzoek is gefinancierd door een grant van het National Institute of Mental Health (NIMH) in de Verenigde Staten (hoofdonderzoeker: Prof. H. Blair Simpson, Columbia University, New York)