Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Deelnemers gezocht: gebruik neusspray met oxytocine bij een sociale angststoornis

21 januari 2014 - Geplaatst onder: Meedoen onderzoek

De Universiteit Maastricht test het effect van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine bij mensen met een sociale angststoornis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het hormoon oxytocine een rol speelt in sociaal contact met anderen. De universiteit onderzoekt in samenwerking met het Riagg Maastricht en PsyQ Maastricht of een oxytocine neusspray een positief effect heeft op sociaal gedrag bij mensen met sociale angststoornis.

Er zijn drie groepen mensen die gevraagd worden mee te doen aan dit onderzoek:

1) mensen met een sociale angststoornis
2) mensen met andere angststoornissen
3) mensen die geen angststoornis of een andere psychische stoornis hebben.

Naast mensen met een sociale angststoornis is Universiteit Maastricht ook uitdrukkelijk op zoek naar mensen die last hebben van andere angsten zoals een paniekstoornis, smetvrees, controledwang of een piekerstoornis.

Het onderzoek bestaat uit een telefonisch interview en een afspraak van 3,5 uur op het Riagg Maastricht. Deze afspraak bestaat uit het invullen van vragenlijsten, het innemen van een oxytocine of een placebo-neusspray, een wachttijd van ongeveer 45 minuten om de neusspray in te laten werken en het uitvoeren van twee sociale taken en een computerspel. Van de sociale taken worden video-opnames gemaakt. De kans dat een deelnemer de oxytocine neusspray krijgt is 50% en is vooraf op basis van toeval door een computerprogramma bepaald.

Mensen die graag willen deelnemen aan het onderzoek of meer informatie willen over deelname kunnen contact opnemen via gedragsonderzoek@maastrichtuniversity.nl of bellen met Astrid Dello 043-3884514.

Tekening: door Geertje Grom


Tags: