Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

De verschillende gezichten van dwang

7 januari 2016 - Geplaatst onder: Dwangstoornissen

Wat is dwang en in welke vormen komt het voor? Om te laten zien dat dwang geen gril is die afgedaan kan worden als iets onbenulligs, zijn de symptomen – door patiënten zelf aangegeven – op een rij gezet.

Obsessieve compulsieve dwangstoornis is een ziekte die in verschillende gradaties voorkomt. Van slopende dwanghandelingen die mensen in hun eigen huis gevangen houden tot opdringerige gedachten en obsessies waar met de hulp van een behandeling beter mee kan worden omgegaan. Dwang beïnvloedt mensen op verschillende manieren en met verschillende symptomen.

Ziekte wordt niet goed begrepen

“Het publiek verwart obsessieve compulsieve dwangstoornis met de begrippen ‘obsessief’ en ‘dwangmatig’, beide persoonlijkheidskenmerken. Als ik een dwangmatig persoon ben, dan hou ik dingen graag netjes en geordend”, vertelt Jeff Szymanski directeur van de International OCD Foundation. “Echter, als mijn dwangmatig gedrag wordt gestuurd door verlammende angst en opdringerige en ongewenste gedachten die overmatig tijdrovend zijn en waardevolle activiteiten belemmeren, dan leid ik aan OCS. Het is belangrijk dat het publiek dit onderscheid begrijpt. Mensen die echt met een psychische stoornis worstelen voelen zich anders echt onbegrepen en afgewezen. En als je enorme pijn hebt, is dat enkel een extra last die er nog eens bij komt.”

Om het bereik van dwang te laten zien, heeft The Mighty een aantal antwoorden verzameld van mensen met dwang op de vraag hoe OCS zich bij hen uit. Deze antwoorden bieden een kijkje in hoe OCS het leven van mensen elke dag beïnvloedt.

Wij zetten er 3 op een rij:

  1. “Ik stel mijn alarm in, check de tijd, check het volume, check de melodie, check dat ‘ie aanstaat. Ik herhaal deze stappen keer op keer op keer. Als ik ondertussen een afleidende gedachte heb, moet ik weer overnieuw beginnen. Ik heb er een keer 36 minuten over gedaan om mijn wekker te zetten. En dat is nog maar een van de talloze dingen waar ik elke dag mee te maken heb. OCS is niet grappig.”
  2. “Wat ik doe met de ene hand, moet ik ook doen met de andere hand. Als ik bijvoorbeeld op staat loop en met mijn hand ergens tegenaan kom, dan moet ik mij omdraaien om dat ook met de andere hand te doen.”
  3. “Ik moet zeker weten dat mijn deur afgesloten is. En ook als ik het weet, check ik het minstens zes keer voordat ik ga slapen. En dan moet ik mijn handen weer wassen voordat ik slapen kan. Het is hard.”

Tags: