Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Cursus Mindfulness door ADF Stichting

24 augustus 2009 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

(ADF Stichting) –

De ADF-stichting (Angst-Dwang en Fobie) organiseert in september een cursus mindfulness voor mensen met angst- of dwangklachten. De cursus wordt gegeven door twee ervaren professionals. In de cursus leer je beter om te gaan met angstklachten zodat je hier minder last van hebt.
Mensen zijn vaak bezig met het bereiken van doelen die ver in de toekomst liggen. Mindfulness leert je om je aandacht te houden bij wat NU is, ook als je onrustig, angstig of gespannen bent. Je leert om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen. Hiervoor is een andere manier van denken nodig.

Tijdelijk
Mindfulness helpt niet alleen om ziekte en negatieve gevoelens te accepteren, het leert je ook beseffen dat pijn en negatieve gevoelens tijdelijk zijn. Zoals ze opkwamen, gaan ze ook weer weg. Door dit patroon in jezelf te herkennen, kun je je eerder loskoppelen van je angst en er geen speelbal meer van worden. Je kunt dan kijken naar de angst zonder je in die emotie mee te laten sleuren.
Heb je chronisch (geestelijke) pijn, dan helpt mindfulness om te zien dat je meer bent dan je beperking. Je hebt een beperking, je bent deze niet. Ziekte en (geestelijke) pijn worden op die manier minder groot en je kunt ze beter dragen.

Training
In acht groepsbijeenkomsten leer je een aantal mindfulness technieken. Tijdens deze oefeningen leer je je aandacht te richten op gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en emoties.


Tags: