Skip to main content

Grote gevolgen coronamaatregelen voor ggz

De coronamaatregelen hebben voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) grote gevolgen. Groepstherapieën, dagbehandeling en face-to-face behandelingen worden noodgedwongen gestopt.

Coronamaatregelen voor ggz

Er is geen algehele bezoekersstop in de ggz, maar er is een aangepaste richtlijn opgesteld voor het bezoekersbeleid. Ook heeft het ministerie van VWS extra geld vrijgemaakt voor zorg op afstand. Verder zetten we een aantal mooie initiatieven op een rij, die mensen steunen en informeren in deze crisistijd.

Geen algehele bezoekersstop

Een algehele bezoekersstop is in de geestelijke gezondheidszorg niet wenselijk. Contact met naasten is voor deze kwetsbare groep patiënten juist heel belangrijk en vormt vaak ook onderdeel van de behandeling. Persoonlijke aandacht van familie en naasten geeft patiënten rust in een periode dat zij daaraan extra behoefte hebben. GGZ Nederland en Valente hebben een aangepaste richtlijn opgesteld voor bezoekersbeleid in tijden van corona. Het bezoekersbeleid is afgestemd met cliënten- en familieorganisatie MIND en het RIVM.

Voorlopig is er sprake van maatwerk. In principe geldt dat cliënten maximaal één persoon per dag gedurende één uur kunnen ontvangen. In ggz-instellingen zijn bezoekers met (milde) verkoudheidsklachten niet welkom. Op afdelingen waar vanwege het coronavirus isolatieverpleging wordt toegepast, is bezoek helemaal ongewenst. Bezoek wordt verzocht om het contact zoveel mogelijk op andere manieren vorm te geven, bijvoorbeeld met behulp van videobellen of via WhatsApp.

Extra geld voor digitale toepassingen en zorg op afstand

Ondertussen zien we dat in de ggz heel hard wordt gewerkt aan alternatieve behandelprogramma’s zoals beeldbellen en online hulp. Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling gemaakt: SET Covid-19.

Deze regeling is bedoeld voor zorgorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Vanaf vandaag (25 maart) kunnen ggz-instellingen aanspraak maken op financiële ondersteuning voor het versneld invoeren van bijvoorbeeld beeldbellenKijk voor meer informatie op de websites van VWS en RVO.

Ook worden er initiatieven ontplooid om mensen te steunen en te informeren in deze crisistijd:

Crisislijn MIND Korrelatie

MIND Korrelatie  is als anonieme hulplijn op werkdagen beschikbaar voor alle mensen in Nederland. Ook hebben ze een aparte ‘coronawebsite’ gelanceerd met allemaal tips en adviezen om psychisch in balans te blijven en om steun te vinden bij landelijke en regionale initiatieven.

Huiskamer van MIND

Om te voorkomen dat mensen in een isolement terechtkomen, heeft MIND  samen met Stichting Out of the Box TV de livestream ‘Huiskamer van MIND’ opgezet. Deze livestream is iedere werkdag te zien van 11 tot 16 uur. Hier kunnen mensen hun ervaringen en kennis delen.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl