Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Computerspel voor kinderen met dwang

3 maart 2016 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Dwangstoornissen

Dr. Veronika Brezinka heeft een gedragstherapeutisch computerspel voor kinderen met een dwangstoornis ontwikkeld. Doel van het spel is om psychotherapeuten bij hun werk met kinderen te ondersteunen.

Ricky en de Spin is volgens dr. Veronika Brezinka, gespecialiseerd in kinderpsychiatrie en werkzaam aan de Universiteit van Zürich, een bewezen effectief computerspel voor kinderen met obsessieve-compulsieve stoornis. Het combineert de belangrijkste elementen van cognitieve gedragstherapie in een therapeutisch spel en kan ingezet worden ter ondersteuning van de behandeling.

Gedragstherapie

Ricky en de Spin is gebaseerd op leertheoretische principes en richt zich tot kinderen tussen zes en twaalf jaar die voor een dwangstoornis in gedragstherapeutische behandeling zijn. Ricky en de Spin bevat verschillende elementen van cognitieve gedragstherapie en is gebaseerd op goed geëvalueerde behandelprotocollen voor dwangstoornissen bij kinderen (March & Mulle, 1998; Piacentini, Langley, & Roblek, 2007) en volwassenen (Foa et al., 1983; Salkovskis, 1999).

Het spel bestaat uit een inleiding en acht levels.  Aan het einde van een level krijgt het kind een blad met therapeutische opdrachten die het tot de volgende sessie moet uitvoeren. Pas dan kan het volgende level gespeeld worden.

Gebrek aan psychotherapeuten

Met een prevalentie van 2% horen dwangstoornissen tot de vaak voorkomende psychiatrische ziekten bij kinderen en adolescenten. De meest effectieve behandelingen zijn cognitieve gedragstherapie en medicatie. Brezinka vindt het jammer dat er een gebrek aan psychotherapeuten die dwangstoornissen behandelen. Dit komt onder andere doordat er voor kinderen weinig therapeutisch materiaal voorhanden is. Het computerspel Ricky en de Spin integreert volgens haar op een speelse manier de meest belangrijke behandelingselementen uit de gedragstherapeutische aanpak en biedt een metafoor die het kind helpt om de ziekte, haar gevolgen en de behandeling beter te begrijpen. Ricky en de Spin moedigt kinderen aan zich tegen de dwang te verzetten en ondersteunt tevens gedragstherapeuten bij de behandeling.

Geen zelfhulpspel

Brezinka benadrukt dat het spel geen zelfhulpspel en ook geen wondermiddel is. Voor kinderen die niet aan een dwangstoornis lijden is het spel niet interessant. Ouders die vermoeden dat hun kind een dwangstoornis heeft adviseert de onderzoekster om eerst een zorgvuldig diagnostisch onderzoek door een specialist  te laten uitvoeren en daarna een gedragstherapeut te zoeken. Deze kan ervoor kiezen om in het kader van de behandeling Ricky en de Spin te gebruiken.  Ook ouders mogen het spel kopen. Het is echter niet aan te raden om het kind Ricky en de Spin te laten spelen zonder dat de therapeut het weet. Alleen hij / zij kan volgens Brezinka namelijk beoordelen of het kind de opdrachten zo goed heeft uitgevoerd dat het door kan gaan naar het volgende level.

Lees hier meer over voor wie het bedoeld is en waar het spel over gaat.


Tags: