Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Collaborative Care voor depressie succesvol

2 maart 2010 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

(Trimbos-instituut) – Collaborative Care voor depressie in de eerste lijn geeft een veel hogere behandelrespons dan de gebruikelijke zorg. De kans op goede respons is ruim 6 keer zo hoog.

Vooral  jonge mensen die door de huisarts voor zorg zijn aangemeld doen het goed, maar ook oudere mensen die aan de hand van screening met een depressie blijken te kampen, knappen goed op met Collaborative Care.

Christina van der Feltz presenteerde deze eerste resultaten van ervaringen met Collaborative Care tijdens het Symposium over geïntegreerde zorg voor depressie op de 18e Europese bijeenkomst voor Psychiatrie in München (27 februari tot 2 maart).

Van der Feltz, programmahoofd Diagnostiek en Behandeling bij het Trimbos-instituut en voorzitter van het Depressie-initiatief, was uitgenodigd omdat psychiaters in Europa geïnteresseerd zijn hoe in Nederland in het kader van het Depressie-initiatief geïntegreerde ketenzorg voor depressie wordt vormgegeven.
 
Het Depressie-initiatief is een vierjarig project van 5 GGZ instellingen, 80 huisartsenpraktijken, het VUmc, het EMGO insituut, en het iMTA. Het initiatief stond onder leiding van het Trimbos-instituut en wordt dit najaar officieel afgerond.

Doel van het Depressie-initiatief was depressies eerder signaleren en beter behandelen.

In de afgelopen vier jaar zijn nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan tussen de patiënt en de eerste en tweede lijn; is in verschillende settingen ervaring opgedaan met het innovatieve zorgmodel Collaborative Care bij de behandeling van angst en depressie, en zijn verschillende effectiviteitstudies uitgevoerd, zowel naar behandelmethoden als naar kosteneffectiviteit.


Tags: