Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Collaborative care bij angststoornissen

2 januari 2009 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

(www.collaborativecare.nl) – Het eerste onderzoek in Nederland naar een collaborative care aanpak van angststoornissen, is gestart. In de regio Leiden en omstreken werken 42 huisartsenpraktijken, 6 psychiaters en 33 Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen en psychologen mee. Naar verwachting zullen 180 patiënten deelnemen aan het onderzoek. De resultaten worden verwacht in 2011.

Doel van dit project (kortweg CC:PAD) is om de behandeling van paniekstoornis en gegeneraliseerde angststoornis in de eerste lijn te verbeteren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het “collaborative stepped care model”. Dit betekent dat hulpverleners uit verschillende disciplines samenwerken om de zorg voor de patiënt zo goed mogelijk uit te voeren. In dit geval werkt de huisarts samen met een SPV of een psycholoog (de zogenaamde “care manager”) en een psychiater. Dit team van hulpverleners biedt de patiënt behandelingen aan die goed blijken te werken bij paniek en gegeneraliseerde angst. De behandelingen bestaan uit begeleide zelfhulp, cognitieve gedragstherapie en antidepressieve medicatie. Om de zorg zoveel mogelijk toe te spitsen op de ernst van de klachten, wordt de behandeling in stappen aangeboden. Na elke stap wordt dan bekeken of de klachten van de patiënt zijn gedaald en of er vervolgstappen nodig zijn.

De vraag is of deze nieuwe manier van werken iets toevoegt aan de zorg zoals die nu gangbaar is in de huisartsenpraktijk. Daarom gaat de helft van de deelnemende huisartsenpraktijken te werk zoals zij dat gewend zijn. Aan het einde van het onderzoek hopen we iets te kunnen zeggen over de effectiviteit van de collaborative stepped care behandeling en de kosten hiervan in vergelijking met de gebruikelijke zorg.

‘Het onderzoek CC:PAD is een samenwerking tussen het Trimbos-instituut, het VUmc en het LUMC. Het is een satellietproject van NESDA en het Depressie-initiatief.

Contactpersoon: Anna Muntingh


Tags: