Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Centrum voor studie naar OCD krijgt subsidie van 10,5 miljoen dollar

8 oktober 2009 - Geplaatst onder: Dwangstoornissen

(www.medicalnewstoday.com) –
Aan het Amerikaanse University of Rochester Medical Center, is een nieuw onderzoeksinsituut geopend dat  de onderliggende wetenschap van een nieuwe behandelmethode voor OCD (obsessief compulsieve stoornis) gaat onderzoeken.

Meer dan 2 miljoen Amerikanen lijden aan een obsessief compulsieve angststoornis. Bij deze angststoornis wordt de patiënt geplaagd door onvrijwillige, dwangmatige gedachten en probeert deze te verlichten door het uitvoeren van herhaalde,onvrijwillige en niet noodzakelijke handelingen of rituelen. Iemand kan bijvoorbeeld zo bezig zijn met bacteriën en alles schoon willen maken, dat diegene zijn of haar huis niet meer uitkomt en geen nieuwe mensen meer durft te ontmoeten. Een baan volhouden is dan onmogelijk. Volgens onderzoeker Haber is er bij deze mensen iets mis in de manier waarop de hersenen risico en beloning aan elkaar afwegen. Sommige mensen nemen van nature veel risico, en drukken het gaspedaal bijvoorbeeld altijd te hard in op de snelweg. Anderen durven niet meer naar de winkel omdat ze bang zijn griep op te lopen. De meeste mensen zitten ergens hier tussenin. Mensen met OCD zijn overdreven gefixeerd op gevaren en risico’s, waardoor hun leven overheerst wordt door angst.

De meeste mensen met OCD kunnen behandeld worden middels medicatie of gedragstherapie. Bij ongeveer 10% van de patiënten slaan deze behandelingen echter niet aan. Het centrum gaat onderzoek doen naar zogenaamde deep-brain stimulatie (stimulatie van de hersenen), wat effectief is gebleken verschillende ziekten zoals Parkinson, maar ook werkzaam zou zijn bij OCD en depressie. Men wil de precieze effecten van deze techniek graag leren begrijpen, zodat het inzicht in de werking van het brein wordt vergroot.

Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar deep brain stimulation (DBS). Dat gebeurt in het AMC door Dr. Damiaan Denys. Lees hier het persbericht dat in januari is uitgegeven door het AMC.


Lees het oorsponkelijke artikel op medicalnewstoday (Amerikaanse website).


 


Tags: