Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Bijna vijftien procent Nederlanders heeft depressieve klachten

2 maart 2009 - Geplaatst onder: Depressie

(www.cz.nl) – Uit een onderzoek van zorgverzekeraar CZ onder 5000 Nederlanders blijkt dat bijna vijftien procent een depressie heeft of last heeft van mild depressieve klachten. Het onderzoek werd gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder en uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GfK. Van de deelnemers blijkt 6,7 procent een depressie of zelfs zware depressie te hebben en bij 8 procent is sprake van mild depressieve klachten.

CZ en Intomart GfK stelden in hun onderzoek ook hele specifieke vragen waaruit onder meer blijkt dat mensen met een depressie zich opvallend meer zorgen maken over de kredietcrisis en vaker de dreiging van ontslag voelen. Verder drinken ze aanmerkelijk minder koffie, tuinieren ze minder, werken ze vaker over en gaan ze minder met vakantie dan mensen zonder depressie. Onregelmatige werktijden, een grote afstand tussen wonen en werken en in de file staan voor je werk, hebben geen aantoonbare invloed op het krijgen van een depressie.

Zorgverzekeraar CZ nam het initiatief tot dit onderzoek om een betere indruk te krijgen hoeveel mensen last hebben van een milde depressie en welke factoren daarop van invloed kunnen zijn. Het hebben van een milde depressie is nogal eens een verborgen probleem waarbij men dan vaak ook geen hulp zoekt en krijgt. CZ start maandag 2 maart met een aantal diensten om mensen met depressieve klachten te ondersteunen. Zo kun je op de website van CZ (www.cz.nl/depressie) online-deskundigen raadplegen, bijvoorbeeld een psycholoog, informatie vinden over de symptomen van een depressie en wat je er zelf aan kunt doen en kun je er gratis een zogenoemde depri-test doen om vast te stellen of je wellicht last hebt van een dipje of dat er mogelijk sprake is van een (milde) depressie. Afhankelijk van de uitkomst krijgt de invuller tips en adviezen op maat. Het gaat om een medisch betrouwbare test, die is opgesteld met medici van de HSK groep in Arnhem, een toonaangevende instelling op het gebied van psychische zorg.


Tags: