Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Behandeling angststoornissen kan beter

21 juni 2016 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden

Angststoornissen goed behandelen levert winst op voor zowel patiënt als samenleving. Dit stelt prof.dr. Colin van der Heiden op vrijdag 1 juli 2016 in zijn oratie.

Op vrijdag 1 juli aanvaardt prof. dr. Colin van der Heiden met een openbare rede zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar geestelijke gezondheidszorg bij het Departement Psychologie-Pedagogische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met zijn leeropdracht wil Van der Heiden de samenwerking tussen de klinische praktijk en universiteit versterken en bijdragen aan onderzoek en onderwijs op het gebied van werkzame interventies. Hij richt zich vooral op het vergroten van de effectiviteit van bestaande behandelingen voor angststoornissen. De leerstoel is ingesteld namens Parnassia Groep.

Besteed geld en energie aan betere toepassing van bestaande behandelmethoden

Betere behandeling

In Nederland lijden bijna 1,1 miljoen mensen aan een angststoornis en de zorg voor angststoornissen kostte in 2011 626 miljoen euro. Om dit effectiever aan te pakken stelt Van der Heiden dat wetenschappelijke inzichten over de behandeling van angststoornissen nog beter kunnen worden toegepast.

“Vaak worden bewezen effectieve behandelingen niet aan patiënten aangeboden, of niet op de goede manier. We kunnen onze energie en tijd beter besteden het verbeteren van bestaande toepassingen, dan aan het ontwikkelen en onderzoeken van steeds weer nieuwe behandelingen. Die hebben de afgelopen jaren immers niet geleid tot doorbraken in de effectiviteit van de behandeling van psychische stoornissen.”

Door onderzoek te doen naar wetenschappelijk verantwoord werken wil Van der Heiden de effectiviteit vergroten van de behandeling van angststoornissen in de klinische praktijk. Ook onderzoek naar methoden naar factoren die ervoor zorgen dat angstklachten blijven bestaan en de toepassing van moderne technologische middelen bij de behandeling kan daaraan bijdragen.


Tags: