Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

App herkent stress

22 september 2014 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Overig

(Technology Review) – Een app kan door het gebruik van sensoren herkennen of de gebruiker stress heeft of depressief is. De app Studentlife is ontwikkeld door onderzoekers van Dartmouth College.

Studentlife houdt bewegingen en locatiegegevens bij en registreert tevens het aantal sms’jes en telefoongesprekken. Daarnaast activeert de app regelmatig de microfoon waarmee een gesprek kan worden herkend, meldt Technology Review. Studentlife verwerkt deze data over fysieke activiteit, communicatiepatronen, slaappatronen, het bezoeken van locaties en gesprekken. Veranderingen in de gemeten patronen en bezigheden correleren volgens de onderzoekers met veranderingen van de gemoedstoestand. Dit bleek o.a. uit een onderzoek met ingevulde vragenlijsten van studenten die de app op hun telefoon hadden staan voor het onderzoek. De app was met name in staat om stress, depressie en eenzaamheid te herkennen.

Dartmouth College gaat het onderzoek rondom Studentlife uitbreiden, met waarschuwingen van app-gebruikers voor veranderingen in hun gemoedstoestand.

“Dat kan heel simpel zijn, zoals aanraden dat ze een gesprek moeten voeren. Of dat ze, statistisch gezien, betere cijfers halen als ze maar drie keer per week naar een feestje gaan”, aldus Andrew Campbell, professor bij Dartmouth College.


Tags: