Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

App DayBook wint European best practice innovatieprijs

19 november 2014 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Overig

(GGZ Noord-Holland Noord) –
De app DayBook heeft op 7 november 2014 de ‘European best practice innovatieprijs’ gewonnen! Peter Klumpenaar nam de prijs in ontvangst tijdens de HIMSS Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!


Daybook
Tijdens een afspraak bespreken zorgverlener en cliënt de eerste twintig minuten vaak hetzelfde; “Hoe is het de afgelopen periode gegaan en hoe gaat het nu met je?” Zou het niet handig zijn als de behandelaar dat al wist? Dat kan nu met de app DayBook! Het bijhouden van een dagboek is niet nieuw, de DayBook app wel.


DayBook stimuleert je na te denken over wat je op een dag doet en welke invloed ervaringen en activiteiten hebben op je stemming. Het geeft je een tool in handen om jezelf te “monitoren” en ondersteunt bij het uitvoeren van belangrijke dagelijkse activiteiten. Het dagboek geeft inzicht in welke mensen op welke momenten belangrijk voor je kunnen zijn. De informatie ondersteunt zelfmanagement, maar kan ook gedeeld worden zodat een behandeling veel efficiënter en effectiever kan verlopen. 
De eerste reacties van de gebruikers zijn enthousiast en geven aan waar voor hen de waarde van de app zit: “Daybook is een eyeopener, ik heb meer goede dagen dan ik dacht”. Daarnaast geven cliënten aan dat de app helpt om rustig bij de dag stil te staan, hoop geeft en dat het prettig is te kunnen nalezen wat je hebt ‘opgeschreven’.


Mijn Dag
Het invullen van Mijn Dag vormt de basis van DayBook. Alle elementen in Mijn dag zijn aan te passen, zodat mensen zelf kunnen bepalen wat zij belangrijk vinden om bij te houden. Het invullen is gemakkelijk en kost niet meer dan een paar minuten per dag, maar levert veel informatie op. Daarnaast helpt o.a. de stemmingsmeter om te ontdekken welke relatie er bestaat tussen de dingen die iemand doet en hoe diegene zich daarbij voelt.


Handige tool
Martijn Volkers ontwikkelde tijdens zijn opname bij GGZ NHN een digitaal handboek voor de iPad. Het bleek voor hem dé manier om zijn gedrag te ontrafelen en de weg te vinden naar herstel.


Martijn: “Tijdens een periode van veel stress werd ik door mijn huisarts doorverwezen voor een behandeling. Deze bestond vooral uit gesprekken met een arts/psycholoog. Ik merkte dat er bij de behandelaar behoefte bestond in inzicht in mijn gedachten, gedrag en gevoel. Omdat het lastig is om dit voor een hele week te onthouden, besloot ik mijn iPad te gebruiken om de dagelijkse activiteiten en stemming te beschrijven. Het inzicht dat ik uit dit digitale dagboek kreeg hielp mij enorm.” De informatie deelde hij met zijn behandelaar. Het werkte voor beide partijen goed en Martijn voelde zich gesteund door het dagboek.


Prijzen
Het idee van Martijn won de Innovatieprijs GGZ NHN 2012 en de prijs werd gebruikt om een app te ontwikkelen en te bouwen. DayBook is uniek omdat het volledig gemaakt is vanuit het perspectief van de gebruiker en niet vanuit het perspectief van een behandelaar of softwareleverancier. Op 8 mei 2014 is de app op het GGZ + E-health voor EPA congres uitgeroepen tot winnaar van beste E-health initiatief 2014


Bekijk hoe DayBook werkt op: www.daybook.nl


En hier vind je de app op iTunes.


Tags: