Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Antidepressiva vergroten kans op suïcide bij jongeren

4 februari 2016 - Geplaatst onder: Depressie, Suïcide

Een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door de Britse wetenschappers van het Nordic Cochrane Center en de University of Central London, toont aan dat het gebruik van antidepressiva bij jongeren opvallend vaak leidt tot agressief gedrag of zelfmoord.

Het onderzoek is verreweg het grootste in zijn soort. Er werden maar liefst 18.000 personen ondervraagd, die allen een van de 70 meest voorkomende antidepressiva gebruikten. De resultaten werden gepubliceerd op de website van het British Medical Journal. De medicijnen die onderzocht werden zijn duloxetine, fluoxetine (beter bekend als Prozac) paroxetine, sertraline en venlafaxine.

Verdubbeling

Van de patiënten onder de 18 jaar die deelnamen aan het onderzoek, bleek dat het risico op zelfmoord en agressieve buien meer dan verdubbelde. Terwijl er onder de volwassenen die deelnamen aan het onderzoek geen direct verband aangetoond kon worden tussen het gebruik van antidepressiva en zelfmoord, vinden de wetenschappers het toch raadzaam om het voorschrijven van de middelen kritisch te bekijken.

Niet voorschrijven

Uit het onderzoek werd door de onderzoekers geconcludeerd dat antidepressiva eigenlijk niet aan kinderen voorgeschreven zouden moeten worden. In plaats daarvan zouden bijvoorbeeld actief bewegen en psychotherapie aangeboden moeten worden. Het is ook raadzaam om met  betere voorlichting te komen over het gebruik en de risico’s van de antidepressiva, zowel bij volwassenen als bij jongeren.


Tags: