Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Antidepressiva niet werkzaam bij lichte depressie

13 januari 2010 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

(Science Daily) –
Antidepressiva werken het best voor patiënten met een zware depressie; wie licht depressief is haalt geen of weinig voordeel uit de inname van de geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie bij 718 patiënten, die deze week in de Journal of the American Medical Association wordt gepubliceerd.

De onderzoekers combineerden gegevens van 6 zes verschillende placebo-gecontrolerde, gerandomiseerde studies. De ernst van de depresssie werd bepaald met de Hamilton Depressie Schaal, een schaal die door dokters wordt gebruikt om de graad van depressie te omschrijven en die variëert van mild tot zwaar depressief. De analyse vergeleek de reactie van de patiënten op placebo’s en antidepressiva als Zyprexa, Seroquel, Paxil en Prozac. Antidepressiva werkten alleen beter dan een placebo bij mensen met ernstige symptomen van depressie. Bij mensen met milde of matige symtpomen werkten medicijnen niet beter dan een placebo.

De wetenschappers concluderen dat de bulk van de antidepressiva voorgeschreven wordt aan mensen die slechts een milde of matige mate van depressiviteit vertonen. En bij die mensen hebben de geneesmiddelen amper succes. Blijkbaar zijn de artsen die deze medicijnen voorschrijven, en de patiënten zelf, er niet goed van op de hoogte dat de werking van antidepressieve medicatie voornamelijk onderzocht is binnen groepen mensen met zeer ernstige depressies. Mensen met minder ernstige vormen of therapie-resistentie werden vaak geëxcludeerd uit dit soort onderzoeken. Aleen de ernstige gevallen reageren veel beter op echte medicijnen dan op een placebo.

Lees het hele bericht op Science Daily (Amerikaanse website).

Referentie artikel:
Jay C. Fournier; Robert J. DeRubeis; Steven D. Hollon; Sona Dimidjian; Jay D. Amsterdam; Richard C. Shelton; Jan Fawcett. Antidepressant Drug Effects and Depression Severity: A Patient-Level Meta-analysis. JAMA, 2010; 303 (1): 47-53.


Tags: