Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Angst veroorzaakt groot risico op hartaandoeningen

5 juli 2010 - Geplaatst onder: Angst

(Universiteit van Tilburg) –

Angst is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hartproblematiek en sterfte door hartaandoeningen, onafhankelijk van andere factoren zoals bloeddruk en roken. Dat blijkt uit onderzoek van Annelieke Roest en collega’s van de Universiteit van Tilburg. Met deze studie is voor het eerst vast komen te staan dat angst een belangrijke factor is in het krijgen van een hartziekte.

Annelieke Roest en collega’s hebben gekeken naar 20 recente wetenschappelijke studies naar de relatie tussen angst en het ontwikkelen van een hartziekte, uitgevoerd in de Verenigde Staten, Noorwegen, Nederland, Rusland, Zweden, Japan en Engeland. De studies volgden bijna 250.000 gezonden personen gedurende gemiddeld 11 jaar.

Uit al deze studies samen bleek dat van de mensen die angstig waren bij de start van de studie, ruim een kwart hoger risico bleek te hebben op het ontwikkelen van een hartaandoening in vergelijking met niet angstige mensen. Ook werd bij angstige mensen een verhoogd risico van bijna 50% gevonden op overlijden aan een cardiale oorzaak. De onderzoekers concluderen dat angst bijdraagt aan het ontwikkelen van hartproblematiek, zelfs al jaren voordat er sprake is van een hartaandoening.

Artsen dienen zich bewust te worden van het mogelijke risico op het ontwikkelen van een hartaandoening bij personen die angstig zijn, aldus de onderzoekers. Dit kan door specifiek aan personen te vragen of ze last van angstgevoelens hebben, de angst te behandelen en door deze personen medisch nauwkeuriger op te volgen.


Tags: