Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Alcoholafhankelijkheid in NESDA

11 mei 2010 - Geplaatst onder: Overig

(NESDA) – Lynn Boschloo, promovendus bij de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA), schrijft in Silhouet over haar eerste bevindingen van haar onderzoek naar alcoholafhankelijkheid bij mensen met depressie en angst.

Alcoholafhankelijkheid is de officiële benaming van een alcoholverslaving. Deze stoornis wordt gekenmerkt door een combinatie van lichamelijke en psychische afhankelijkheid, controleverlies (vaker of meer drinken dan is voorgenomen en/of niet kunnen stoppen) en lichamelijke en/of sociale gevolgen.

Uit de resultaten tot nu toe komt naar voren dat binnen de groep van angstige en/of depressieve mensen, bij de mannen alcoholafhankelijkheid ruim twee keer zo vaak voorkomt. Deze mannen hadden vaak ook familieleden met een alcoholafhankelijkheid of een angst en/of depressieve stoornis. Bepaalde persoonlijkheidskenmerken blijken een risico te vormen voor alcoholafhankelijkheid. 

Bij 4 van de 5 personen is er eerst sprake van een angststoornis en/of depressie, waarop de alcoholafhankelijkheid volgt. Voor hulpverleners dus iets om goed in de gaten te houden.

Silhouet is het huisblad van het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie. Meer informatie over dit tijdschrift vindt u op www.silhouet-online.nl. Lees het hele artikel van Lynn Boschloo.


Tags: