Skip to main content

Zorgstandaard voor angststoornissen gepubliceerd in een beeldverhaal

Sander Pronk, directeur van de Angst, Dwang en Fobie Stichting ontwikkelde op basis van de zorgstandaard voor angstklachten en angststoornissen een beeldverhaal dat op heldere wijze  uitgebreid het proces van hulp zoeken, het stellen van de diagnose, het kiezen voor het juiste behandelplan en de nazorg beschrijft. 

Deze zorgstandaard is niet uitsluitend bestemd voor professionals, maar ook voor patiënten en hun naasten. Zo leren zij de voor- en nadelen van de verschillende behandelmethoden kennen.

Pronk: ‘Patiënten met diabetes krijgen in veel gevallen dezelfde behandeling, maar dat is voor patiënten met mentale stoornissen absoluut niet het geval. Daarom is het zo belangrijk dat de zorgstandaard gehanteerd wordt: van de huisartsenzorg tot en met de gespecialiseerde gezondheidszorg.’

Gezamelijke besluitvorming

De zorgstandaard dient een raamwerk te zijn met meerdere opties voor het herstel van psychische ziekten. De patiënt bepaalt zelf hoe het aanbod van de geestelijke gezondheidszorg past in zijn of haar eigen leven.

Pronk vervolgt: ‘Een van de belangrijkste punten is een gezamenlijke besluitvorming. Zo vormt de klik die er is met een therapeut een belangrijk mechanisme van de therapie. De behandelaar moet er voor de patiënt zijn, oog hebben voor hun leefwereld en weten wat er voor de patiënt allemaal op het spel staat.’

Toegankelijk stripverhaal

De zorgstandaard is in eerste instantie opgesteld voor huisartsen en behandelaars. De Angst, Dwang en Fobie Stichting nam het initiatief om van de huidige zorgstandaard een beeldverhaal te maken, speciaal voor alle patiënten.

De ADF stichting schakelde voor de strip tekenaar Stijn Schenk in, die met zijn werk zichtbaarheid wil geven aan de meer serieuze stripverhalen.

Bekijk het beeldverhaal

Bron: Akwa GGZ

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl