Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Zorgorganisaties slaan handen ineen tegen depressies

17 februari 2017 - Geplaatst onder: Depressie

Mensen met een depressie moeten sneller geholpen worden. Dat vinden negentien zorgorganisaties, die vandaag met elkaar een akkoord ondertekenen. Ze willen dat het aantal depressies in 2030 met een derde is afgenomen.

Door de samenwerking moeten de depressies eerder herkend worden en de hulp sneller op gang komen. Instellingen en organisaties voor geestelijke gezondheidszorg doen mee, maar ook jeugdartsen, fysiotherapeuten en overheidsinstanties. Minister Schippers laat weten dat het ‘meerjarenprogramma depressiepreventie’ minimaal vijf jaar zal lopen.

20 procent van de bevolking krijgt in zijn leven met een depressie te maken. Een hoger risico lopen jongeren, jonge vrouwen, chronisch zieken, mensen met een stressvol beroep en mantelzorgers.

Schippers: “Een depressie werkt echt diep door in je leven. Het is belangrijk dat we meer weten, eerder signaleren en het taboe doorbreken, zodat mensen eerder hulp vragen en krijgen. Met tijdige hulp kan je zelfs voorkomen dat iemand echt in een depressie raakt. Samenwerking is dan ook cruciaal om deze ambitieuze doelstelling te halen.”

Taboe doorbreken

In het meerjarenprogramma staat ieder jaar een andere groep met een hoog risico op een depressie centraal. Dit jaar zijn dat jongeren en jonge vrouwen.

Vorig jaar startte Schippers al een campagne over het herkennen depressies en doorbreken van het taboe.

Er zijn verschillende sites waar adviezen worden gegeven over omgaan met depressie. Praten is heel belangrijk. Bij ernstige acute klachten is het advies direct contact op te nemen met een huisarts.

Bron: NOS