Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Zaterdag 20 Mei landelijke publieksdag ‘Depressie voorkomen, wat werkt voor jou?’

16 februari 2017 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Wie een depressie overwint, is er vaak niet op voorbereid dat deze terug kan komen. Een plan om de alarmsignalen te herkennen en terugval te voorkomen, wordt in slechts 42 procent van de behandelgevallen gemaakt. En dat terwijl het bekend is dat mensen met de juiste begeleiding beter tegen een volgende depressie zijn beschermd. Rond dit thema organiseert de Depressievereniging een landelijke publieksdag, op zaterdag 20 mei a.s.

De cijfers blijken uit een enquête die de Depressie Vereniging vorig jaar onder 470 van haar leden hield. Daarin komt naar voren dat één op de zes patiënten het onderwerp ‘terugval’ niet bespreekt met de psycholoog of psychiater. Het risico op terugval is enorm: na een eerste depressie krijgt 50 procent een volgende, na de tweede valt maar liefst 70 procent terug.

Een zorgwekkende uitkomst, vindt Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht of je mensen voor een volgende depressie kunt behoeden en noemt de uitslag van de – al dan niet representatieve – enquête “belangrijk”. Bockting: “Het is bekend dat je het risico op terugval met 25 tot 50 procent kunt verminderen. Dat mensen daar niet standaard op worden gewezen, vind ik ernstig.”

Landelijke publieksdag

Op de landelijke publieksdag in Zeist komen verschillende thema’s aan de orde die relevant zijn voor het voorkomen van terugval, zoals psychologische interventies, medicatie en het afbouwen daarvan, leefstijl, lotgenotencontact en zingeving. Wetenschappers vertellen over hun onderzoeken, deskundigen komen hun verhaal doen, en ervaringsdeskundigen delen hun ervaringen met het voorkomen van terugval. Ook zijn er meerdere boeiende workshops en optredens te bezoeken. Het programma komt tot stand in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Utrecht.

Benieuwd?

De publieksdag vindt plaats op 20 mei 2017 in het congrescentrum van Achmea in Zeist. Het programma duurt de hele dag, maar je kunt ook een deel van de dag bezoeken. Deelname aan de publieksdag is gratis voor leden van de Depressie Vereniging en is € 7,50 voor niet-leden. Voorafgaand aan het programma kun je deelnemen aan de Algemene Ledenvergadering van de Depressie Vereniging.
Ben je benieuwd wat deze publieksdag voor jou kan betekenen? Houd dan de website van de Depressie Vereniging in de gaten.

Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Voor vragen over de publieksdag, mail naar n.kelderman@depressievereniging.nl.