Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

De dialoog aangaan met voorstelling ‘Angst’

22 januari 2016 - Geplaatst onder: Angst, Overig

Frederiek Voskens van PodiumT is actrice en gespreksleidster bij de voorstelling ‘Angst’, die in Nijmegen speelt. De voorstelling – bedoeld voor verwijzers, GGZ-professionals, vrij gevestigden en anderen betrokkenen – maakt indruk, niet in de laatste plaats omdat ook de bezoekers ruimschoots aan het woord komen.

“Sinds Angst het podium opging, dat was in het begin van 2014, is er veel gebeurd”, begint actrice Frederiek Voskens van PodiumT, een collectief van podiumkunstenaars dat zich ten doel stelt taboes te doorbreken. Zij fungeert ook als gespreksleidster in de forumdiscussie, die een prominent deel uitmaakt van de voorstelling. “Al in de try-out fase werd het duidelijk dat het doel moest zijn, om de verschillende partijen bij elkaar te brengen en vooral de dialoog aan te gaan. Een aantal GGZ-instellingen trekt het boetekleed aan en zegt té vaak uit beeld te zijn, waardoor het beeld ontstaat dat een patiënt als het ware over de schutting van een behandelaar wordt gegooid. Dat het daarna te vaak erg lang stil blijft, maakt dat er veel vragen onbeantwoord blijven. De voorstelling wil helpen de partijen bij elkaar te brengen en die stilte te doorbreken.”

Unieke vormgeving

Angst is een verrassende mix van theater en documentaire en wordt op een unieke manier vormgegeven: een aantal mensen met angst en/of dwang komt via meerdere monitoren op het podium om de beurt aan het woord, terwijl Voskens de dialoog met hen aangaat. Daardoor ontstaat een raak en indringend beeld van de impact van de aandoening op het leven van de geïnterviewden. Voskens legt uit dat deze pure, stille vorm van presenteren werd gekozen, omdat de boodschap geen verdere opsmuk nodig heeft. “Maar je moet daarna wél in staat zijn met de zaal in gesprek te gaan.”

Ook in Nijmegen wordt aansluitend een forumdiscussie mogelijk gemaakt, waarbij vragen worden voorgelegd aan een drietal vertegenwoordigers uit het veld: psychiaters van ProPersona en Radboud UMC en Josine van Hamersveld, directeur van de Angst Dwang en Fobiestichting.

De dialoog aangaan

Voskens: “Juist omdat alle betrokkenen bij de behandeling van angststoornissen op een avond als deze bij elkaar zitten, maakt het mogelijk om letterlijk de dialoog met elkaar aan te gaan. Je moet niet alleen zenden, maar ook die discussie de ruimte geven. Juist dan merk je dat mensen zich vrij genoeg voelen om vragen te stellen en kan er heel wat los komen. Er komen niet alleen de meest persoonlijke verhalen voorbij, maar ook boosheid krijgt de ruimte. Dat proces is voor ons, de makers van Angst, niet alleen heel mooi en indrukwekkend, maar ook precies dé reden waarom wij met deze voorstelling het land door gaan.”

Voskens vervolgt: “Hulde aan de samenwerkende GGZ instellingen, Pro Persona, RadboudUMC, Altrecht, Mentaal Beter en Karakter dat zij samen optrekken om het taboe en de sociale complexiteit van de aandoening bespreek te maken, door deze drie bijeenkomsten met de voorstelling Angst te organiseren. In het belang van de patiënt! Moedig om zichzelf kwetsbaar te tonen en in het openbaar te erkennen dat de routes naar effectieve behandeling, communicatie, en contact met verwijzers niet altijd optimaal zijn. Een charme offensief dus en een openbare reflectie op de vraag of je inspanningen nog wel in het belang zijn van de patiënt. Maar volgens mij moet je je dat altijd blijven afvragen.”

Angst van PodiumT reist momenteel door het land. De derde voorstelling van deze GGZ-samenwerking is gepland op 8 maart 2016 in Cinemec Utrecht en is bedoeld voor verwijzers, GGZ professionals, vrij gevestigden en anderen betrokkenen. Klik hier voor informatie en exacte locatie en tijd.


Tags: