Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

“Virtual Reality veelbelovend als exposuretherapie bij sociale-angststoornis”

2 juli 2018 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden

Technologie in de psychische gezondheidszorg leidt tot nieuwe behandelmogelijkheden. Volgens Isabel Kampmann, op 23 mei jl. gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam, is de ontwikkeling van exposuretherapie via Virtual Reality veelbelovend voor patiënten met een sociale-angststoornis.

Een belangrijk onderdeel van de standaard behandeling voor de sociale-angststoornis is exposure, oftewel blootstelling, aan de gevreesde situatie. Mensen met sociale angst worden hierbij stapsgewijs aan steeds moeilijkere situaties blootgesteld en leren zo met hun angst om te gaan.

Virtual Reality exposuretherapie

Onderzoekster Isabel Kampmann: “Mensen met sociale angst kunnen bang zijn voor allerlei situaties, zoals kleding ruilen in een winkel of iemand aanspreken op straat. Wij zijn in ons onderzoek met een beperkt aantal werelden in Virtual Reality (VR) begonnen, maar in principe kan alles met VR nagebootst worden. Soms is het lastig om een relevante situatie in het echte leven te oefenen. Juist dan kan VR ook uitkomst bieden.”

Kampmann onderzocht of blootstelling aan virtuele sociale situaties en interactie effectief is in de behandeling van een sociale-angststoornis. “Met behulp van een VR-bril konden patiënten in virtuele sociale werelden duiken en aan hun sociale angsten worden blootgesteld”, legt de onderzoekster uit. “Van veel patiënten hoorde ik terug dat ze de virtuele werelden verrassend echt hebben beleefd, hoewel ze wisten dat het niet de realiteit was. En de therapeut kan de virtuele oefeningen goed controleren op moeilijkheidsgraad en lengte, en afstemmen op de behoeftes van de patiënt. Ook kunnen oefeningen makkelijk herhaald worden.”

Technologische verbeteringen

De onderzoekster ontdekte dat exposuretherapie via Virtual Reality effectief is in de behandeling van een sociale-angststoornis, maar tot nu toe nog minder effectief dan exposure in vivo therapie, waarbij echte situaties worden opgezocht. Technologische verbeteringen zouden in de toekomst aan een hogere effectiviteit van de therapie kunnen bijdragen. Kampmann: “Bij andere angststoornissen, zoals specifieke fobieën (hoogtevrees, vliegangst), wordt VR al in de behandeling gebruikt. Bij de sociale-angststoornis is nog verder onderzoek nodig, maar ik denk dat deze technologie een nuttige bijdrage aan de behandeling kan leveren.”

Bron: Proefschrift I.L. Kampmann: Virtually Encountering Fears. Technology-Assisted Interventions for Social Anxiety Disorder.
Foto: Debby van Cleef