Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Verhoogd risico op depressieklachten bij vroege overgang

25 juli 2017 - Geplaatst onder: Depressie

Volgens onderzoekers van The North American Menopause Society is er bij vrouwen een verhoogd risico op depressieklachten bij vroege overgang.

Het is al langere tijd bekend dat hormonale wisselingen van invloed kunnen zijn op het ontstaan van depressies. Vrouwen in de menopauze zouden daardoor een hoger risico hebben op depressies en sombere gevoelens. Om hier meer over te weten te komen, werden data bijgehouden van 1.306 vrouwen in de leeftijd van 42-52 jaar, die bij de start van het onderzoek nog niet in de overgang zaten.

Geslachtshormoon oestradiol

Bij het onderzoek richtten de wetenschappers zich met name op het geslachtshormoon oestradiol, dat onderdeel is van het geslachtshormoon oestrogeen en vooral aanwezig is tijdens de vruchtbare jaren van vrouwen. Het hormoon oestradiol is van invloed op het ontstaan van serotonine, de neurotransmitter die een rol speelt bij depressies.

De kans op depressieklachten wordt kleiner wanneer vrouwen dit hormoon langer produceren, bleek uit het onderzoek. Daarnaast lijkt er een verband te bestaan tussen een langer gebruik van de anticonceptiepil en een verminderd risico. Een verhoogd risico lopen vooral vrouwen die eerder in de overgang raken en daardoor minder oestrogeen aanmaken. Minder menstruatiecycli tijdens de vruchtbare periode verhogen dit risico ook, aldus de onderzoekers.

Bron: nu.nl