Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

‘Vals alarm’: Ervaringsdeskundige psychiater schrijft boek over dwang

9 mei 2017 - Geplaatst onder: Dwangstoornissen

In ‘Vals alarm’ bespreekt psychiater Menno Oosterhoff wat er omgaat in mensen met een dwangstoornis. Hij put daarbij niet alleen uit zijn kennis als behandelaar, maar ook uit zijn eigen ervaringen als dwangpatiënt.

Dag van de dwangstoornis

Het boek wordt gepresenteerd op 12 mei, op ‘De dag van de Dwangstoornis’, die dit jaar voor het eerst plaatsvindt en waar voor een uitverkochte zaal ervaringsdeskundigen en behandelaars aan het woord zullen komen. Een dwangstoornis – de officiële term is OCS: obsessieve compulsieve dwangstoornis – is vooral bekend in de vorm van smetvrees, verzamelzucht of controledwang. Maar er zijn veel meer, soms intrigerende verschijningsvormen, zoals ongewenste voorstellingen van agressieve of seksuele aard, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, een allergie voor onvolledigheid of het eindeloos herhalen van zetten.

Alle facetten

In het boek verweeft Oosterhoff zijn eigen verhaal – hij heeft al meer dan 40 jaar een dwangstoornis – met verhalen uit zijn praktijk. Het resultaat is een levendig, indringend en bij vlagen ook gewoon geestig portret van een dwangstoornis in al haar facetten.

“Het doel van het boek is vooral te helpen begrijpen wat er zich in je afspeelt als je last hebt van dwang”, legt Oosterhoff uit. “Maar daarnaast is het ook belangrijk om zowel patiënten als publiek te informeren over de verschillende verschijningsvormen en behandelwijzen die er zijn. Voor zover ik weet is ‘Vals alarm’ vanwege deze originele benadering best een uniek boek. Ik ken geen enkel ander boek waarin eigen ervaringen als zodanig worden weergegeven. Het was dan ook een hele toer om het te schrijven en ik ben blij dat het af is. Ook met alle belangstelling die er voor de uitgave lijkt te zijn ben ik heel blij. Al word ik er ook weer heel hyper van als ik besef wat er allemaal komt kijken bij zo’n presentatie. Maar dat is een beetje de aard van het beestje: ik ben altijd behoorlijk hyper.”

Bevoorrecht mens

In tegenstelling tot andere psychische aandoeningen, neem depressie of angststoornis, – waarover ook verschillende BN’ers zich in de publiciteit blootgaven-  is dwang in de media vooralsnog een vrij onderbelicht fenomeen. In tegenstelling tot, bijvoorbeeld een depressie, is dwang soms lang te verbergen. Maar het is belangrijk om de aandacht ook op dit onderwerp te vestigen. Oosterhoff: “Sowieso is openheid nog altijd het beste wapen tegen vooroordelen, die er over psychische aandoeningen nog altijd zijn. Ik beschouw mijzelf in die zin als een bevoorrecht mens, dat ik dit kan uitdragen.

Als hulpverlener is het in zekere zin makkelijker om mij niet te schamen voor wat ik naar buiten breng. Psychische aandoeningen zijn even reëel als lichamelijke. Dwang kan ernstig lijden met zich meebrengen. Het is zo jammer, al die onrust die feitelijk nergens voor nodig is. Daarom staat er een schepje op de kaft van het boek. In plaats van te genieten van mijn paradijselijke tuin, ben ik vaak alleen maar wanhopig op zoek naar een schepje, omdat ik me er met geen mogelijkheid overheen kan zetten dat het weg is, ook al weet ik natuurlijk heel goed, dat zo’n schepje niets uitmaakt. Dat is typisch dwang. Onverdraaglijke, onredelijke onrust.”

Meer info:

Menno Oosterhoff werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij een GGz-instelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD-netwerk en dwang.eu en schrijver van artikelen en columns over psychische aandoeningen. Oosterhoff is getrouwd en heeft drie kinderen.

Vals alarm, Uitgeverij Lucht, ISBN 9789491729683, verkrijgbaar vanaf 12 mei.