Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

UMCG start twee onderzoeken naar verandering in depressieve klachten

4 mei 2017 - Geplaatst onder: Depressie, Meedoen onderzoek, Nieuws Categorieën

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start met twee nieuwe onderzoeken naar het verloop van depressieve klachten. Het doel hiervan is om na te gaan of er signalen zijn die aangeven dat er een verandering aankomt in depressieve klachten.

Het eerste onderzoek richt zich op wat er gebeurt tijdens de afbouw van antidepressiva en of een eventuele terugkeer van depressie voortijdig is te voorzien. De tweede studie wil nauwkeurig in kaart brengen wat er gebeurt als mensen herstellen van depressieve klachten, meldt het UMCG.

Kantelpunten

Psychiatrische klachten van mensen gaan op en neer. Het kan bijvoorbeeld een tijd lang heel goed gaan met bijvoorbeeld een patiënt die een depressieve episode heeft gehad. Toch kan deze patiënt op een bepaald moment plotseling weer terugvallen. Een cruciale vraag is, of dit soort plotselinge kantelpunten te voorzien zijn.

Beide nieuwe onderzoeken gaan na of er waarschuwingssignalen zijn die voorafgaan aan deze verschuivingen in psychiatrische symptomen. Dit kan patiënt-specifieke informatie opleveren over de nadering van een kantelpunt in klachten.

Individueel veranderingsproces

Het individuele veranderingsproces wordt in beide onderzoeken heel nauwkeurig in kaart gebracht met korte dagelijkse metingen van stemming, gedrag, beweging en hartritme. Hiermee zijn voor het eerst persoonsspecifieke modellen te maken en is per persoon te zien wat er voorafgaat aan veranderingen in depressieve klachten.

Meedoen aan onderzoeken

Aan de studie over medicatie-afbouw kunnen mensen meedoen die in het verleden depressieve klachten hebben gehad en in overleg met hun arts hebben besloten hun antidepressiva af te bouwen.

Aan het onderzoek over het herstel van een depressie kunnen mensen meedoen die nu depressieve klachten hebben en binnenkort starten aan een psychologische behandeling.

Beide onderzoeken zijn deel van de overkoepelende Transition In Depression-studie (TRANS-ID) en wordt gefinancierd met een Europese subsidie (ERC-consolidator grant).

Meer informatie over de onderzoeken en de mogelijkheid om deel te nementransid.nl.