Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

TU Delft ontwikkelt virtuele coach voor patiënten met PTSS

6 februari 2018 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Overig

Kan een virtuele coach in de toekomst positief bijdragen aan de therapie van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?  Dit onderzoekt de TU Delft in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Myrthe Tielman, die op donderdag 25 januari aan de TU Delft promoveerde, ontwikkelde voor haar promotie zo’n virtuele coach. Deze is onderdeel van het grotere project ‘Virtual eCoaching and Storytelling technology for Post-traumatic  stresst disorder treatment’ (VESP), dat een thuisbehandeling voor mensen met PTSS wil ontwikkelen. TU Delft houdt zich binnen dit project bezig met de technische ontwikkeling. De Erasmus Universiteit Rotterdam richt zich op de klinische evaluatie.

Virtuele coach

Een virtuele coach is een karakter op een computerscherm. Deze zou patiënten kunnen motiveren om hun therapie vol te houden en hen te helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een exposuretherapie. De virtuele coach richt zich op twee specifieke groepen: oorlogsveteranen en volwassen slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd. Beide groepen hebben vaak te maken gehad met meerdere traumatische ervaringen.

Behandeling psychische klachten

Virtual reality wordt steeds vaker toegepast in de behandeling van psychische klachten. De door de TU Delft ontwikkelde technologie kan in de toekomst mogelijk worden toegepast om patiënten met een posttraumatische stressstoornis te helpen.

Bron: TU Delft