Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Taboedoorbrekend theater: ‘Control Alt Delete’

17 oktober 2017 - Geplaatst onder: Angst, Dwangstoornissen

Dwang in beeld brengen, dat is het gezamenlijke doel van de Firma Zorgbehang en Indigo. Samen organiseren zij de theatervoorstelling Control Alt Delete. In deze theatervoorstelling wordt het publiek meegenomen in de wereld van iemand met een dwangstoornis. Wat betekent het precies om een dwangstoornis te hebben? En wat zijn de gevolgen voor de omgeving?

Ervaringsdeskundige theatermakers
De Firma Zorgbehang is een groep semi-professionele acteurs die taboedoorbrekend theater maken. Daarbij worden zij geïnspireerd door eigen ervaringen en wordt er gewerkt met een gezonde dosis zelfspot. Het resultaat? Te zien is eerlijk gemaakt theater, dat recht voor zijn raap een onderwerp belicht dat voor buitenstaanders zo moeilijk te begrijpen valt.

Drempels verlagen
Indigo Gelderland is een laagdrempelige GGZ-instelling, waar Renate Rosenbrand als preventiewerker werkzaam is. Zij legt uit dat psychische problemen helaas vaak onbesproken blijven, omdat mensen zich ervoor schamen. “Dat is zonde, want zolang mensen hun klachten verborgen houden, blijven ze het gevoel houden dat ze er alleen voor staan. Ook wordt de drempel om hulp te zoeken erg hoog. Indigo probeert die drempel te verlagen, door onderwerpen op het terrein van de geestelijke gezondheid zoals somberheid en depressie, autisme, borderline en in dit geval angst en dwang bespreekbaar te maken. Een theatervoorstelling is daarvoor een uitstekend middel.”

Eigen kracht
Het preventiewerk van Indigo gaat altijd uit van de eigen kracht van mensen. Rosenbrand: “Wat heeft iemand aan vaardigheden en kwaliteiten in huis om te kunnen omgaan met problemen? We gaan de wijken in om met mensen in gesprek te gaan en werken vraaggericht. Hulpvragen verschillen per gemeente en per wijk. Voor iedere doelgroep bieden we daarom een passende oplossing om hen te informeren en verder te helpen. Voorlichtingsavonden, individuele gesprekken, workshops, trainingen, maar ook theatervoorstellingen. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.”

Breed publiek
Met deze theatervoorstelling hoopt Indigo een breed publiek te kunnen bereiken. Mensen met angstklachten, hun naasten, maar ook hulpverleners, vrijwilligers en burgers in het algemeen. Iedereen (15+) die meer wil weten over angst en dwang is van harte welkom. Na de voorstelling is er een interactieve nabespreking. Bezoekers kunnen vragen stellen aan de spelers en met elkaar ervaringen uitwisselen over het leven met en zonder dwang.

De voorstelling is op 24 oktober in Ede te zien, op 31 oktober in Tiel, op 9 november in Arnhem en op 14 november in Geldermalsen. Deelname kost €5,- (de voorstelling is gratis voor jongeren, studenten, vrijwilligers en mensen met een minimuminkomen). U kunt zich aanmelden bij Indigo via 026-3124483 of info@indigogelderland.nl. Meer info? Zie defirmazorgbehang.nl.