Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Mindscape: stemgeactiveerde app tegen angststoornis op basis van muziek

13 december 2018 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

Creatief bureau Cult LDN en internationaal creatief muziekbureau MassiveMusic hebben een stemgeactiveerde app tegen angststoornis ontwikkeld, Mindscape. De app gebruikt de technologie van de smartphone en leert gebruikers met hulp van muziek omgaan met hun psychische aandoeningen.

Depressie is Engelands meest voorkomende psychische aandoening, reden voor Cult LDN om een app in het leven te roepen.  Vanwege hun expertise op het gebied van de invloed van muziek op de psychische gezondheid, werd MassiveMusic al snel bij het project betrokken. In veel gevallen versterkt het gebruik van een smartphone symptomen als angst en eenzaamheid.

De app gebruikt de technologie van de smartphone juist om de gebruikers te leren omgaan met hun psychische aandoeningen. Op basis van AI biedt de stemgeactiveerde app een selectie – wetenschappelijk onderbouwde – muziekcomposities, waarmee de gebruiker leert omgaan met angst, ochtendhumeur, slaap- en concentratieproblemen.

In de app, verkrijgbaar via Amazon Alexa en Google Home, neemt een stemassistent de gebruiker mee in een serie kalmerende vragen. Zo ontstaat een gesprek dat inspeelt op hun stemming. Deze vragen werden zorgvuldig samengesteld door Mind, de toonaangevende organisatie op het gebied van psychische gezondheid. Zodra de app de stemming van de gebruiker heeft vastgesteld, wordt vervolgens de best passende compositie van MassiveMusic geselecteerd.

MassiveMusic gebruikt ‘wetenschappelijk bewezen’ sonische elementen die helpen tegen angststoornis, slaapgebrek en depressieve buien. In de slaaptrack brengt ritmische muziek de gebruiker bijvoorbeeld in 20 minuten langzaam in slaap. In een opbeurende track voor gebruikers met een depressieve bui, bouwt het tempo langzaam op, aldus het persbericht, ‘waardoor het overgaat naar de 5de trap in de majeur toonladder’.

Muziekstukken die evolueren in intervallen van kwinten zijn bewezen opbeurend. Ook compositionele technieken zoals tempo, toonhoogte en muziekstijlen zijn meegenomen, waardoor iedere gebruiker met een angststoornis een muzikale ervaring op maat ervaart. De app is zo ontwikkeld, dat in de toekomst additionele muziek kan worden toegevoegd.

De app Mindscape werkt als volgt:

1.      Met behulp van een geleide analyse, word je uitgenodigd om te praten over je angst. Dankzij wetenschappelijk bewezen muziektherapie leer je je gedachten en ademhaling te beheersen en de controle terug te krijgen.

2.      De gratis app staat altijd aan en kan 24/7 met de stem geactiveerd zodat het zo goed mogelijk een menselijke interactie nabootst. De gebruiker hoeft enkel aan Google Home of Amazon Alexa te vragen om de app te openen.

3.      Op basis van je stemming, het moment van de dag en je wensen, biedt de app voor elke interactie een unieke muziektherapie.

4.      De app is bedoeld ter ondersteuning voor instanties, wanneer de gebruiker geen medische hulp wil of kan krijgen en is geen vervanging van een psychische of medische behandeling.


Tags: