Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Social media gebruik vergroot kans op depressie

16 november 2018 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

In haar onderzoek naar Facebook, Snapchat en Instagram gebruik, toont psychologe Melissa G. Hunt een verband aan tussen de tijd die op de social media platformen wordt doorgebracht en het afnemende gevoel van welzijn. Haar artikel verscheen in Journal of Social and Clinical Psychology. 

Tijdens het onderzoek  werden 143 studenten gedurende drie weken gevolgd. De ene helft moest het social media-gebruik verminderen tot ongeveer 10 minuten per app (Facebook, Snapchat en Instagram) per dag. De andere helft van de groep mocht de social media-apps zoveel gebruiken als ze gewend waren. Wekelijks moesten ze onder andere tests invullen om te kijken hoe hun gevoelens veranderden.

Ondanks dat Melissa Hunt, Penn’s Psychology Department, in haar onderzoek een naar eigen zeggen rigoureuzere aanpak heeft gehanteerd dan eerdere onderzoeken over social media gebruik, kan ze niet zeggen of de uitkomst ook geldt bij het gebruik van andere social mediaplatformen dan Facebook, Snapchat en Instagram. Of dat het effect hetzelfde is bij een andere groep mensen of in een andere setting.

Lees hier verder over het onderzoek.


Tags: