Skip to main content

“Slapeloosheid belangrijkste voorspeller voor depressie, angststoornis of PTSS”

Slapeloosheid is de belangrijkste voorspeller voor het ontwikkelen van een depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut. Er wordt gesuggereerd dat slapeloosheid een stoornis is in het hersengebied voor emotionele regulatie.

Slaap helpt niet alleen bij het onthouden van belangrijke dingen, maar ook bij het vergeten van de eventueel bijbehorende stress, emoties en spanningen. Tijdens slaap veranderen de verbindingen tussen hersencellen: waar sommige verbindingen sterker worden zodat je dingen kunt onthouden, worden andere juist zwakker, waardoor de bijbehorende spanning wordt afgeschud.

Slecht slapen heeft averechts effect

Nu blijkt echter dat het nachtelijk afschudden van spanning voorbehouden is aan goede, maar niet aan slechte slapers. “Sterker nog, bij mensen met rusteloze nachten kan slaap zelfs een averechts effect hebben op stress, emoties en spanningen”, vertelt onderzoeker Rick Wassing op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Slapeloosheid belangrijkste voorspeller depressie, angststoornis of PTSS

Terwijl de onderliggende mechanismen van slapeloosheid tot voor kort werden onderzocht in hersengebieden die betrokken zijn bij slaap, lijkt slapeloosheid voornamelijk een stoornis te zijn van de emotionele regulatie. De hersenen van slechte slapers beleven vervelende herinneringen van jaren geleden alsof ze op dit moment plaatsvinden. Hierbij wordt vooral het emotionele netwerk in de hersenen actief.

De wetenschappers tonen hiermee aan dat slechte slapers niet goed in staat zijn om vervelende ervaringen een plek te geven. Hiermee hebben ze een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie, angststoornis of PTSS.

Lees de publicatie in Brain, a journal of neurology.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl